Nezavisni stav

Mine ili politika

Tradicionalna "Grmečka korida" na Međeđem brdu ni ove godine neće biti održana nakon što je Treća policijska uprava Sanski Most izdala zabranu njenog održavanja iz bezbjednosnih razloga.

U obrazloženju ove odluke navodi se da na širem području Međeđeg brda još postoji nekoliko lokacija za koje se pretpostavlja da bi mogle biti kontaminirane minsko-eksplozivnim sredstvima zaostalim iz proteklog rata. Istaknuto je kako je ovakva odluka donesena na osnovu procjena BHMAC-a, domaće institucije koja je zadužena za proces deminiranja u BiH.

U toj instituciji navode kako su prilikom posljednjeg deminiranja, prije tri mjeseca, na tom lokalitetu pronađena dva neeksplodirana minsko-eksplozivna sredstva. Inače, ovo je već druga godina kako se iz istog razloga izdaje zabrana održavanja ovog događaja. U Udruženju "Grmečka korida - Međeđe brdo", koje je organizator, ogorčeni su odlukama nadležnih institucija te smatraju kako se radi o namjernim opstrukcijama.

Ističu kako su ratom prekinutu tradiciju ove manifestacije oživjeli prije nekoliko godina, te je u nekoliko navrata održali bez ikakvih problema ili zabrana. U tom udruženju su uvjereni kako se na ovaj način želi ugasiti manifestacija koja ima duboko utemeljenje u kulturnom i duhovnom identitetu srpskog naroda na području Podgrmeča. 

Međutim, predstavnici vlasti u USK i općini Sanski Most odbacuju ovakve optužbe te ističu kako su spremni skupa s organizatorima raditi na tome da se "Grmečkoj koridi" vrati nekadašnji sjaj i da manifestacija ponovo postane turistički brend ovih prostora.

U prijeratnom periodu "Grmečka korida" bila je najpoznatija i najposjećenija manifestacija takvog tipa u bivšoj Jugoslaviji, na kojoj se okupljalo više od stotinu hiljada posjetilaca. Poslijeratne podjele nisu ni nju zaobišle, tako da se već godinama pod istim imenom jedna održava u Oštroj Luci, na području RS, a druga u Sanici, koja se nalazi u FBiH. Ipak, niti jedna od njih ne može nadomjestiti onu pravu "Grmečku koridu". Zasad, topot bikova na Međeđem brdu utišale su mine ili politika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije