Nezavisni stav

Miris političke kuhinje

Kako u BiH godinama rastu političke tenzije, uobičajeno dozirane međunacionalnim i ideološkim razmiricama među ključnim političkim faktorima, tako paralelno raste broj nezaposlenih koji oslikava sada već opću letargiju u društvu.

Naoko dva nespojiva faktora u našoj zemlji su temeljno spojiva budući da političke tenzije u tranzicijskim državama poput BiH poslovično služe za zamjenu teza i skretanje pažnje s ključnih problema. Drugim riječima, što je nezaposlenost veća a perspektiva mračnija, to možemo očekivati žustrije političke svađe, sve radikalniji nacionalizam i više pozivanja na nacionalnu ugroženost i pokušaje dominacije jednih nad drugima ili drugih nad trećima.

To je to prokleto "vrzino kolo" u kojem igramo gotovo već 20 godina kao lutke na koncu u rukama političara.

Jufka "Sejdića i Fincija", pa jufka mape puta, smiksani sa saftom vitalnih nacionalnih interesa i sosom unitarizma i secesije našoj domaćoj kuhinji daju prepoznatljivi neugodni šmek od čijeg se mirisa Evropi već godinama prevrće želudac.

Ali to je, dabome, naš problem, ne njihov. Zaboli više Brisel što se ludi Balkanci kače oko naziva ili provedbe jednog zakona kada im ulicama gluvari 550.000 nezaposlenih! To je unutrašnje pitanje svake države, kao što je i činjenica da kroz projekte ulaganja u posao i obrazovanje EU nikad nije škrtarila. Oni su tu, nadohvat ruke, i treba im "samo" uzeti.

No, to "samo" produžilo se na gotovo 20 godina jada i čemera. Posljednji primjer (a ima ih bezbroj) jeste grozna, gotovo jeziva politička igra u vezi sa (ne)usvajanjem Akcionog plana za bh. provedbu Strategije razvoja jugoistočne Evrope 2020. Iako ovaj ambiciozni regionalni projekat podrazumijeva spas ekonomije i milion radnih mjesta u regiji, nama nema ništa odsudnije od naših ratova za centralizacije i oduzimanja ovlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije