Nezavisni stav

Mobilni telefon kao školski pribor

Uživanje u druženju sa vršnjacima na školskim odmorima već godinama nije u modi. Mnogo je interesantnije pravljenje fotografija i snimaka mobilnim telefonima i njihovo postavljanje na društvene mreže, budući da je Zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju zabranjeno korištenje mobilnih telefona u toku nastave, ali nije njihovo donošenje u obrazovne ustanove.

U našim školama gotovo da nema učenika bez mobilnog telefona, a problem predstavlja što se često dešava da đaci mobilne telefone koriste i na časovima, što je, kako kažu nastavnici, jedan od glavnih razloga ometanja nastavnog procesa. I dok nastavnik priča o matematičkim zadacima, vjerovatno se dešava da učenik u isto vrijeme piše statuse na Facebooku.

Najnovije modele mobilnih telefona danas imaju svi srednjoškolci, kao i osnovci, pa i oni iz nižih razreda, tako da je imati telefon u školi postala uobičajena pojava i tretira se kao dio školskog pribora.

Zbog previše korišćenja mobilnih telefona đaci su potisnuli stare dobre običaje druženja na odmorima, te se po hodnicima škola uglavnom mogu vidjeti učenici koji stoje sagnutih glava, zureći u svjetleće male ekrane.

Došaptavanja u toku časa zamijenjena su surfovanjem internetom. Umjesto komadića papira koji se krišom dodaje od klupe do klupe, đaci se danas dopisuju na viber i na mesindžer.

Možda bi i naš obrazovni sistem trebalo da se ugleda na Francusku, koja će od septembra mobilne telefone zabraniti u učionicama, ali tako da će đaci osnovnih i srednjih škola morati da se odreknu mobilnih telefona i na pauzama između časova i tokom ručka.

Roditelji školaraca često kažu da se i oni i djeca osjećaju sigurnije kad znaju da u svakom trenutku mogu provjeriti gdje je i kako je njihovo dijete.

Elem, možda bi jedno od rješenje moglo biti da se djeci, barem onoj koja pohađaju osnovnu školu, kupi jeftini model telefona putem kojeg mogu telefonirati i slati SMS poruke, ali ne i surfovati.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije