Nezavisni stav

Mostar nakon lokalnih izbora

Ključne stranke, one koje se "pitaju" o Mostaru, HDZ BiH i SDA, ostavile su rješavanje problema ovog grada po strani. Nekoliko mjeseci. Uoči lokalnih izbora, valjda za potrebe predizborne kampanje, bilo je razgovora. Neki sagovornici su bili optimistični, neki nisu dijelili taj optimizam. I tako ukrug. Ne samo o Mostaru. A rješenja ni na vidiku.

Zatrpali su ih drugi problemi. Valjda važniji. Koalicioni. Zbog nekoliko zakona, njima strateških, nije radio Parlament FBiH. Pa onda problemi s aranžmanom s MMFom, pa problemi u Stocu, pa sada dođoše akcize oko kojih su se državni koalicioni partneri dogovorili da bi u praksi to pogazili, što je opet dalje problem s aranžanom s MMFom. Dolazi i čuveni upitnik, bitan za dalji put ka Evropskoj uniji. I tako, samo se gomilaju "nova pitanja", a Mostarci više navikli da ne biraju lokalnu vlast. Posljednji put su je izabrali prije osam godina. Možda bi je sada i promijenili, ali nemaju tu mogućnost. Ta im je koju su izabrali davno, pa bili njom zadovoljni ili ne. Budžet postoji, popriličnih 57 miliona KM. Plate se isplaćuju. Usluge se izvršavaju. Samo nema ko da pita kako se troše pare. Pa šta. Novih investicija nema. Novih nadzornih odbora gradskih preduzeća nema. Nema Gradskog vijeća. Nema strategija jer nema Gradskog vijeća. Pa šta. Svima je dobro, onima koji su se tu zatekli na pozicijama. Radi se, samo kako.

HDZ će reći da nije do njih. Naravno, do SDA je. SDA će reći da nisu oni krivi, naravno HDZ je. Ostali krive i jedne i druge. I to je to do daljeg, nikome ništa.

Pita se jedan čovjek zašto je problem riješiti jedan grad, jedno pitanje. Isto se može pitati zašto je problem riješiti jednostavno pitanje, provedbu presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci". To je viša politika, šta mi obični ljudi znamo šta je dobro za nas. Nije stvar samo presude. Kao što nije ni Mostara. Odgovorne vladajuće stranke žele u paketu da riješe i druge ključne političke stvari i interese. Za naše dobro. Da uštede na sastancima i radnim ručkovima iz državne kase. Za naše dobro. I za buduće izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije