Nezavisni stav

Mutna brana

Iscrpljujuću i neizvjesnu bitku za titulu šampiona u finansijskom urušavanju među javnim državnim preduzećima proteklih godina u RS su vodile "Željeznice" i "Šume RS".

Međutim, da i ostalima "nije mane" izgleda da žele pokazati u preduzeću Hidroelektrane na Drini, koje konsultantske poslove plaća šakom i kapom. Ohrabreni time što po samoj djelatnosti proizvodnje električne energije kroz iskorištavanje hidropotencijala ostvare relativno skromnu godišnju dobit, gledaju kako da taj novac na računu što lakše potroše. Najočitiji primjer je nedavno okončani tender za projektantski nadzor sanacije proviranja voda ispod brane Hidroelektrane Višegrad za koji će izabranom konzorcijumu iz Beograda i Švajcarske platiti čak 1,64 miliona KM, što je više od petine sume koju planiraju dati samim izvođačima sanacionih radova. Taktika izbora ponuđača je odavno uhodana na način da se u tenderu postave nepotrebno strogi uslovi praktično crtani za pojedine beogradske firme, čime se automatski eliminišu svi ostali konkurenti. Posao tako dobije unaprijed poznati, jedini "ispravni" i "najpovoljniji" ponuđač bez obzira na ponuđeni astronomski milionski iznos kao da će za posao podvodnog nadzora ispod brane angažovati nuklearnu podmornicu iz američke Šeste flote.

Šteta takvog načina rada prilikom javnih nabavki je višestruka, od toga da se većinski državna preduzeća zarad interesa pojedinaca nepotrebno terete ogromnim troškovima, do toga da se domaće konsultantske firme uskraćuju za fer nadmetanje kroz koje bi imali šansu da ostvare značajan prihod i obezbijede normalne plate radnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije