Nezavisni stav

Na pasošima se vidi nesposobnost BiH

Svu svoju neorganizovanost, nesposobnost i podređenost određenim centrima moći, Bosna i Hercegovina je pokazala i još pokazuje na tenderu za nabavku pasoških knjižica.

Posao težak oko 20 miliona KM, koji se od samog početka štima za jednu "domaću" kompaniju, nikako da se privede kraju jer su za njega zainteresovane i ozbiljne međunarodne firme koje ne popuštaju i koje ne interesuju kriminalni dilovi domaćih tenderaša. Mada, samo je pitanje kad će im dosaditi i kada će napustiti BiH sa čvrstom odlukom da ovdje više ništa ne pokušavaju.

Zbog trulih dilova BiH je bila jedina zemlja u novijoj istoriji Evrope koja je ostala bez pasoških knjižica i čiji državljani nisu na vrijeme mogli dobiti svoj pasoš, a ono što najviše boli je da niko, ama baš niko, nije odgovarao zbog toga.

U najmanju ruku, bez funkcije je trebalo da ostane Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH, pod čijom direktnom nadležnošću su pasoši i koji je početkom godine, kako je ispalo, slagao javnost tvrdeći da problema u izdavanju pasoša neće biti.

Posao u vezi s pasošima, ličnim kartama i vozačkim dozvolama je sve samo ne pošten i transparentan i, što je najgore, sve je pokriveno odlukama kolektivnih organa, prije svega Savjeta ministara BiH, tako da bi trebalo čudo da se desi pa da neko odgovara ili barem objasni narodu kako, pod čijim pritiskom i pod kojim uslovima je posao izrade ličnih karata i vozačkih dozvola, težak više od 100 miliona KM, dodijeljen bez tendera i to firmi koja kasnije, gle čuda, dobija i posao štampanja pasoša.

I opet će ta ista firma dobiti novi četvorogodišnji ugovor težak dvadesetak miliona KM za nabavku i štampanje pasoša, jer ko je makar imalo upućen u priču o javnim nabavkama zna kako to sve funkcioniše u Bosni i Hercegovini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije