Nezavisni stav

Na put u EU bez laži

Iskrenost će uskoro biti jedan od uslova za stupanje na tlo Evropske unije, a iskreni će morati biti samo oni koji potiču iz država koje nisu njene članice, što znači važi i za bh. građane.

Naime, na nekoliko evropskih aerodroma počelo je testiranje putnika sofisticiranim detektorom laži, a nakon testne faze bi moglo zaživjeti na brojnim aerodromima u EU.

Upotreba avatara u ulozi graničnog policajca, koji će postavljati pitanja onim putnicima koji nisu dio Unije, u bezbjednosne svrhe je svakako opravdana, ali ukoliko će oni jednim dijelom biti upotrijebljeni radi uznemiravanja ovih građana, onda je to samo još jedna kap u čaši.

U cijeloj ovoj priči mi nije jasno zašto će avatar pitanje "Šta se nalazi u vašem koferu?" uputiti samo onima koji nisu dio EU i da li to znači da se nešto nepredviđeno može naći samo u prtljagu "neevropljana".

Da li ova serija pitanja upućena samo onima kojima EU nije dom znači da među državljanima EU nema onih koji falsifikuju dokumenta, bave se kriminalom, švercom i ostalim diverzijama?

Druga bojazan svakako potiče odatle da nijedna tehnologija ne može biti u potpunosti savršena, te da bi njena nepouzdanost mogla doprinijeti bespotrebnom maltretiranju putnika u pokušaju da dokažu iskrenost.

Nadajmo se da će ovaj program dostići 85-odstotnu efikasnost, kako se njegovi kreatori nadaju, jer bi u suprotnom mogao donijeti više štete nego koristi.

Iako je na svijetu mnogo država koje nisu članice EU, pa će stoga morati dokazivati da nisu lažovi, ipak se nekako mi iz 'trećeg svijeta' u ovakvim situacijama najviše osjećamo prozvanim i pitamo se zar su sada i kompjuterski algoritmi počeli da nas diskriminišu?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije