Nezavisni stav

Nagrada za bolje sutra

Srednjoškolsku borbu učenika u Jajcu i bunt protiv podjela u školama, koji će ostati zapamćen kao pozitivan primjer građanske hrabrosti, prepoznao je i OEBS, odnosno sada visoki komesar OEBS-a za nacionalne manjine, koji je ove mlade ljude i njihovu borbu nagradio sa 50.000 evra.

Grupa srednjoškolaca koja predstavlja sve srednjoškolce u Jajcu se tokom prethodnih godina usprotivila političarima Srednjobosanskog kantona da osnuju dvije škole pod jednim krovom. Zaustavili su podjele i rekli "stop" odraslim ljudima kojima stranačka opredijeljenost ne daje pravo na mišljenje, ali djeca su ta koja nastavljaju svojim dobro zacrtanim putem i drže se dalje od uticaja "velikih".

Ovi mladi nisu produbljivali razlike, nego su ih upoznavali i spojili u zajedništvo, u čemu vjerovatno i leži budućnost ovog grada sa najpoznatijim vodopadima.

Mladi Jajčani nisu dozvolili fenomen dvije škole pod jednim krovom, kojih ima pedesetak u FBiH.

Nagrada za podizanje glasa protiv razdvajanja učenika, čini mi se, došla je u pravom trenutku, kada se u ovom gradu može očekivati pojačana nacionalistička politička retorika pred izbore. Ne čudi me ni da se ovako nešto događa baš u Jajcu, u kojem se i dan-danas u muzeju čuvaju i njeguju sjećanja na drugo zasjedanje AVNOJ-a. Očigledno da je na tom području urođeno zajedništvo kako god im se država zvala jer, htjeli to ili ne, geografski na tom prostoru moraju živjeti zajedno. Oni su bili jači od politike kojoj su se usprotivili te pokazali da svojim znanjem i rukama prave djela za dobrobit svih, bez obzira na vjeru i naciju. Mladi ističu da će novac investirati u dalji aktivizam i obnovu škole.

Čestitam đacima u ovom gradu za dobijenu nagradu i nadam se da će poprilično velika svota novca koju su dobili otići u prave svrhe te da će biti uložene na pravo mjesto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije