Nezavisni stav

Najlakše je tuđim gloginje mlatit'

Ima li nekoga u ovoj državi kome para nije draga?

Bogami nema, takav se još rodio nije. Postoje samo oni kojima pare uistinu nisu sve u životu, već pomoću njih tek nastoje svoj život učiniti lagodnijim, i oni drugi, kojima su pare ama baš sve, ali su im nekako prioritetno drage one koje nisu njihove, pa se onda bahate tuđim perjem, uživajući u budžetskom luksuzu i državnoj sisi. Svoje čuvaju samo za sebe.

E takvi su vam općenito naši zvaničnici i političari. Oni su (većina njih, čast časnim izuzecima) i ušli u politiku isključivo iz dva razloga: tog adrenalinskog osjećaja moći, i bogatih privilegija koje takve pozicije nose.

Možete li zamisliti situaciju u kojoj država izrazito loše ekonomski stoji, socijalno stanje u društvu je još gore, a najgore od svega stanje u budžetima, koji uglavnom opstaju zahvaljujući međunarodnim kreditima i zaduženjima.

U toj i takvoj situaciji pametan i racionalan čovjek bi gledao kako da stegne kaiš, da učini nešto dobro i prosperitetno za državu i građane koje predstavlja.

Da učini nešto dobro za našu djecu i generacije koje dolaze.

No, to je u slučaju BiH samo fikcija. U slučaju BiH glavni strateški cilj političara je što duži ostanak u fotelji, što je pitanje života i smrti!

S tog osnova svaki od njih razmišlja. Kako sebi osigurati odano glasačko tijelo, kako "pogurati" one od kojih će imati koristi, pri čemu je konekcija s vjerskim zajednicama, tim temeljnim nacionalno-etničkim korektivima duhovnog života i ponašanja naroda kojima vladaju, karta na koju je najsigurnije igrati.

Jer što više "pogurate" popa, hodžu ili sveštenika, bićete sigurniji da će vas u svojim molitvama predstaviti kao najvećeg dobrotvora.

Znaju to dobro svi naši političari, kao što to zna i aktuelna šefovska postava u institucijama izvršne vlasti u BiH (u Vijeću ministara i Predsjedništvu BiH).

Njih šestorica po ovom osnovu, iz budžetske rezerve, razdijelili su više od pola miliona KM! Ali koga briga, lova nije njihova.

Jer kao što kaže premudra narodna: "Najlakše je tuđim gloginje mlatit'!"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije