Nezavisni stav

Nakaradni sistem

BiH je ponovo dobila packu iz Brisela - naše izvještaje o napretku tamo odavno posprdno zovu izvještaji o (ne)napretku.

BiH jeste talac svojih političkih elita, ali ništa manje ni međunarodnih predstavnika koji nikako da BiH pomognu na suštinski način - da mijenjamo sistem, a ne političare. Na primjer, imamo Zakon o revizorskim službama u kojem je neko "propustio" definisati odgovornost nadležnog tužioca da po službenoj dužnosti podnosi krivičnu prijavu za loš izvještaj. Još kad bi taj tužilac barem jednom godišnje pred parlamentom bio dužan odgovarati koliko je krivičnih prijava podnio i koliko ih je sudski dobio, eto kamena temeljca za dobar sistem: ako radiš svoj posao - budeš nagrađen, a ako nemaš rezultata - letiš. Kada bi svi zakoni i sve institucije bili postavljeni na takav način vrlo brzo bi bilo potpuno nebitno ime i prezime nadležnog političara zato što bi sistem radio jednako za sve. Ali ko je nametnuo ovakve revizorske zakone bez zakonski definisane odgovornosti?

Radi li se o propustu ili o "propustu"? Da li to neko misli da će tako one "s orasima u džepu" ucijeniti da provedu reforme? Da ne bude nesporazuma: reforme koje oni žele su nam zaista potrebne, i odmah potpisujem njihovo uvođenje. I ja sam, kao i oni, nezadovoljan našim "reformskim" političarima. Ali ja samo pitam koliki će stvarni efekat reformi biti ako se grade na ovakav način? To se može postaviti i ovako: Jesu li evropski političari pametniji, bolji i vredniji od naših? Ili je možda tamo sistem jednak za sve?

Zato su pritužbe stranih diplomata o "lošim i neodgovornim političarima" toliko cinične. One su uz to i opasne jer stvaraju privid da se stvarno žele reforme. Umjesto da se sistem gradi odozdo prema gore, nameću se loši zakoni, traže se bespogovorni poslušnici i zavrću ruke onima koji im se suprotstave. Zato ova zemlja nema budućnost. I zato ja tim strancima više ništa ne vjerujem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije