Nezavisni stav

Naši "vatreni" i Nole

Valjda neće puno vode rijekama proteći pa da se ponovi nedjelja, 15. jul 2018. godine, kada je region nakon mnogo vremena, barem većim dijelom, bio ujedinjen oko nečeg lijepog, a to je sport.

Kao rijetko kad ranije, konačno se mogla osjetiti doza sloge, zajedništva i podrške, pa reklo bi se i ljubavi. Hrvatska fudbalska reprezentacija osvojila je srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, a Novak Đoković se u velikom stilu vratio i osvojio Vimbldon.

Bilo je lijepo vidjeti naslovnice novina i internet-portala na kojima su lijepe vijesti i slavljenička atmosfera konačno zamijenile međunacionalna previranja i sivilo u kojem živimo minula tri desetljeća. Konačno smo, barem većina, potisnuli mračnu prošlost, prestali da preziremo i počeli da se radujemo uspjehu i vrhunskim dostignućima.

Hrvatski fudbaleri i Novak Đoković uspjeli su privući pažnju i onih kojima sport nije baš interesantan. "Vatreni" i Nole za sve iskrene ljubitelje sporta više nisu njihovi i oni, nego naši i najbolji.

Bilo je lijepo vidjeti slike iz gradova širom regiona, čuti izjave običnih i ljudi iz javnog života od Vardara pa do Triglava kako najavljuju podršku, navijaju, a kasnije i čestitaju našim "vatrenima" i našem Noletu. Sport se još jednom izdigao iznad svih.

I bez obzira na to što bi se mogli naći i loši primjeri, odnosno ispadi pojedinaca ili manjih grupa, opšta slika ipak je svijetla. Izjava, povik ili objave nekog pojedinca na društvenim mrežama su izuzetak, definitivno nisu pravilo i neće i ne smiju pokvariti dojam da smo počeli da pobjeđujemo balkanizam u nama, odbacivši razmišljanje "nek' crkne komšiji krava".

Vjerovatno se svi iz regiona neće svrstati u grupu navijača s patriotskim nabojem, ali je velika većina uživala i priželjkivala uspjeh i pobjede "vatrenih" i Noleta.

Odavno nismo imali manje zlih komentara, izjava, a više dobronamjernih misli i postupaka na tlu koje i danas većina planete smatra buretom baruta.

Ako ništa drugo, lijepa je spoznaja da smo barem prestali da navijamo protiv komšija, samo zato što su nam komšije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije