Nezavisni stav

Ne dirajte PDV

Iako zvanično nije pokrenuta nijedna inicijativa niti je u Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH bilo riječi o povećanju i uvođenju diferencirane stope PDV-a, u javnosti se sve češće čuje da bi PDV umjesto sadašnjih 17 mogao biti 19 odsto.

Stara narodna kaže: "Gdje dima ima, tu i vatra gori" i uopšte ne treba da začudi ako oni koji se nešto pitaju u ovoj zemlji odluče da povećaju PDV. Ako ne u ovoj ili sljedećoj godini, onda sigurno u skorijoj budućnosti jer, jednostavno rečeno, zafaliće para. Iskustva pojedinih zemalja u kojima je povećanjem stope PDV-a došlo do smanjenja prihoda vjerovatno ih neće zanimati kao što ih ne zanima ni riječ struke, nauke ni to da nam je odnos prikupljenih direktnih i indirektnih poreza među najgorim u Evropi.

Ukoliko se, tačnije kada se odluče, povećanje osnovne stope PDV-a sigurno će pratiti smanjenje stope PDV-a na osnovne životne namirnice, dječju hranu i opremu, knjige..., i tako će tražiti opravdanje i narodu prodati priču da je to u njihovom interesu, a stvarnost će biti potpuno drugačija.

Smanjenjem stope PDV-a na određene proizvode, trgovca niko ne može natjerati da snizi cijene, a s druge strane gotovo je sigurno da će s rastom osnovne stope PDV-a doći do rasta svih ostalih cijena. Isto tako, s različitim stopama PDV-a mogućnost zloupotrebe, posebno u BiH, nevjerovatna je i vjerovatno bi preko uvoznih papira za dječju hranu prodavali naftu, alkohol ili nešto treće.

Jednostavno, BiH, njena administracija i njene službe nisu spremne za različite stope PDV-a, a povećanje jedinstvene stope sa 17 na 19 odsto neće joj donijeti ništa dobro. Povećaće se cijene, smanjiti potrošnja i na kraju ćemo doći na isto.

Ima još jedna stara narodna koja kaže: "Iz prazne se ne puca".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije