Nezavisni stav

Ne smijemo okretati glavu od nasilja

Kad on broji, ti jezik za zube. Saviće se i njemu rogovi. Nemoj da komšiluk ispire usta pričama o vama. Pa i ja sam svašta trpjela. Koja nije? Kad ostarite, a djeca odu svako na svoju stranu, opet ćete jedno drugom biti najpreči.

Ukratko, ima slučajeva da ovako glasi savjetovanje starije žene mlađoj - kako da se "odupre" nasilnom suprugu.

Ako bi se, kojim slučajem, žrtva zapitala: "Pa kad ću ja živjeti", od savjetnice bi dobila odgovor - ćuti zbog svoje zlatne djece.

Nažalost, na našim prostorima društvo još donekle toleriše nasilje u porodici, po principu: kada u komšiluk dolaze gosti, onda se viri kroz prozor i zagleda u kese, a kada komšija bije ženu, to je "njihova stvar".

I to često nije vrh ledenog brijega. Dešava se da djeca koja gledaju "rat" u svojoj kući prihvate to kao normalan način ponašanja i postanu problematični na ulici ili u školi. Tako imamo trajan problem.

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, koji je nedavno usvojila Vlada Srpske, predvidio je da niko ne smije okretati glavu od ove pošasti.

Propisano je da po džepu bude udaren ljekar, nastavnik ili policajac koji ne odgovori adekvatno po saznanju da je nekog premlatio član porodice.

Isto se odnosi ako se, recimo, porodično nasilje događa u vašem komšiluku - dužni ste da to prijavite. Definisano je, takođe, da se svako nasilje u porodici ubuduće tretira kao krivično djelo.

I vrijeme je bilo. Previše je suza poteklo zbog nečijeg bezobrazluka. Ne smije nikom život prolaziti u paklu sa bračnim partnerom nasilnikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije