Nezavisni stav

Neimari

Vodeće građevinske firme iz regiona, među kojima i one naše, danas će još jednom zajedno sjesti i pokušati pronaći način da se udruže kako bi mogle da se domognu velikih i vrijednih projekata kojima samostalno ne mogu ni blizu prići.

Skup u Beogradu može da rezultuje sa dvije krajnosti, od koje je prva da se konačno potpišu sporazumi i odrede jasne smjernice za zajedničko djelovanje na regionalnim i trećim tržištima, i druga koja podrazumijeva potpisivanje raznih memoranduma koji po običaju veoma brzo ostaju mrtvo slovo na papiru.

Tako ovaj sastanak može biti sudbonosan za posrnulu građevinu u svim zemljama bivše nam države, a isto tako i obično druženje koje neće dati nikakav rezultat.

Kako god da se završi, mislim da je svima jasno da bez učešća u velikim projektima nema ni velikog novca, sa čime nema ni velikih referenci, velikog broja zaposlenih, iskustva i na kraju velikog imena, koje se stvara kada se ispune svi prethodno navedeni uslovi.

Konzorcij kao poseban oblik udruživanja i zajedničkog nastupa kod naših građevinskih preduzeća je zasad samo ekonomski pojam u koji se ne upuštaju kako iz straha da ne ostanu kratkih rukava, tako i iz neznanja o njegovoj korisnosti.

U svakom slučaju sve dok građevinari, kako domaći tako i oni u regionu, ne odrede modalitete zajedničkog djelovanja i ne obezbijede garancije za realizaciju velikih projekata, mogu samo da sjede i gledaju Evropljane i Kineze kako se udružuju i grade naše puteve, mostove pa čak i gradove.

Zanimljivo je da su problemi sa kojima se susreću gotovo identični, a da dogovora do sada nije bilo ni na vidiku.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije