Nezavisni stav

(Ne)ispunjena predizborna obećanja

Dvanaest bh. načelnika i gradonačelnika dalo nam je 252 obećanja u prošloj predizbornoj kampanji.

Više od pola nisu ispunili. To nije ni bolje ni lošije od prosjeka od onih tamo lokalnih izbora pa se može očekivati da će to biti rezultat i za četiri godine.

Ovo istraživanje na uzorku od 12 većih bh. opština i gradova proveo je nevladin sektor, konkretnije Udruženje građana "Zašto ne". Aktivisti kažu da načelnici i gradonačelnici obećavaju uglavnom infastrukturne projekte. Znaju da je to rupa bez dna pa i kad se ponegdje zakrpi dobro dođe kao poen. Obećavaju iste projekte nekoliko mandata jer su dugoročni. Obećavaju stvari koje se nikada stvarno ne mogu dovesti do kraja.

Iz Udruženja koje je provelo "monitoring" ne djeluju nezadovoljno jer ove rezultate lokalnog nivoa porede sa rezultatima viših nivoa gdje ispunjena obećanja ne prelaze pet odsto. Poređenje sa lošijim, a ne sa boljim neće zadovoljiti građane. Neće zadovoljiti bolesne koji nemaju ambulantu ni 1.500 djece u jednom gradu koja ne mogu da idu u vrtić jer nema dovoljno vrtića, a predizborno je obećanje bilo da će za mandata biti izgrađeni novi. Šta da rade roditelji koji strahuju pustiti djecu na igrališta jer nisu sigurna dok se pitanje nadležnosti prebacuje s jednih na druge. Ili 30.000 građana koji i dalje čekaju vodovod. Njih ne može zadovoljiti to što su prvi ljudi njihovih opština ili gradova ispunili više obećanja od svojih stranačkih kolega na višim nivoima koji se sramote sa pet odsto, a opet i jedni i drugi dobijaju glas.

Neki kandidati za lokalni nivo vlasti budu pažljivi sa obećanjima pa ih daju devet, a neki po 200. Ali ni tih devet ne bude ispunjeno, kao što ne bude ispunjeno ni 200. Još je i dobro kada daju konkretna obećanja jer predizborna kampanja vrvi konstatovanjem opštih problema i krivljenjem drugih za to. Vrvi i sijanjem straha.

Građani će i ove izbore izabrati više-manje iste, a više-manje isti se i vrte, samo što neki mijenjaju stranke. Jer, neki građani koje smo pitali za mišljenje čak ne znaju ni ko im je načelnik, a pojedini odgovaraju da ih politika ne zanima bez obzira na to što se njihovih života tiče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije