Nezavisni stav

(Ne)moralno društvo

Nakon dogovora koji je Fond zdravstvenog osiguranja RS postigao s farmaceutskim kompanijama o cijeni, pojedine lijekove ćemo odsad plaćati u prosjeku jeftinije za oko 15 odsto.

Tako će noćne more naših penzionera, starijih, bolesnih i iznemoglih sugrađana, koji su za lijekove često morali izdvajati više od polovine svojih ionako bijednih primanja, biti barem malo ublažene. Kako je i zašto došlo do toga tek sada i da li je to u ikakvoj vezi sa dolaskom novog direktora u Fond zdravstvenog osiguranja, vrijeme će već pokazati. I to vrlo brzo. Činjenica ostaje da su upravo "Nezavisne" pisale da su neki od lijekova u našim apotekama i do tri puta bili skuplji od zemalja u regionu u kojima su plate i više od tri puta veće nego kod nas. Vrijeme će pokazati i da li je to neko zarađivao na muci i nevolji najslabijih među nama. Naravno, treba uzeti u obzir da zaista naše tržište jeste suviše malo i da mnoge kompanije svoje skupe lijekove moraju da proizvode u manjim količinama, što svakako podiže cijenu. Ali činjenica da smo tek sada, 2014, uspjeli postići nižu cijenu za 15 odsto, pokazuje da je prostora za tako nešto vjerovatno moralo biti i mnogo ranije.

Humanost jednog društva najbolje se mjeri prema tome kako se ophodimo prema najslabijima među nama. Osnovni princip socijalne pravde u svakom društvu je da oni koji imaju daju više za one koji nemaju i koji ne mogu da se sami pobrinu za sebe. Teško da se gdje to može bolje iskazati nego u zdravstvenom sektoru, u koji najčešće dolaze upravo najslabiji.

Ako kao društvo padnemo na testu humanosti, ako se pokažemo neosjetljivima za ove kategorije, onda se zaista može postaviti pitanje kakvi smo mi to ljudi? Zato pitanje cijene lijekova nije i ne može biti isključivo ekonomsko. Ono mora prije svega biti ljudsko. Jer samo na takvom moralnom temelju možemo izgraditi stabilnu državu. I u njoj odgajati ljude i humaniste.  

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije