Nezavisni stav

Nepotrebne agencije

Ako izuzmemo Predsjedništvo, parlament i Savjet ministara, na nivou BiH postoji još oko 70 agencija, direkcija, instituta i komisija, a slobodnom procjenom, najmanje trećina njih uopšte ne treba da postoji i služe isključivo za uhljebljenje stranačkih kadrova i partijskih poslušnika.

Šta rade, recimo, Komisija za koncesije BiH, Agencija za osiguranje BiH, Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH itd? Ništa ne rade. Osim što godišnje iz budžeta "povuku" milione maraka i povremeno izdaju biltene koje ni sami ne pročitaju, ili hodaju po seminarima, okruglim stolovima, konferencijama i mlate praznu slamu pričajući priče o evropskim standardima, konvencijama, potrebama, strategijama i akcionim planovima.

Jedna od takvih je i Agencija za osiguranje BiH, koja već godinama traži svoje "mjesto pod suncem", a koju niko, ama baš niko, ne shvata ozbiljno.

Tržišta osiguranja u BiH u isključivoj su nadležnosti entiteta, koji preko svojih regulatora i zakona određuju pravila ponašanja i u praksi Agencija za osiguranje BiH nema šta da radi, osim da desetak zaposlenih i sedam članova Upravnog odbora primaju plate i naknade. Zdrav razum i prosta ekonomska računica kažu da tu (a i mnoge druge) agenciju treba ukinuti, međutim politika ima neka svoja pravila, tako da će, po svemu sudeći, prije nestati BiH ovakva kakva sada postoji nego što će biti ukinuta ijedna agencija, direkcija, institut ili komisija na državnom nivou. Jednostavno, dio BiH smatra da je sa većim brojem ustanova više i države BiH, međutim stvarnost je potpuno drugačija jer previše nečega mora pući.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije