Nezavisni stav

Neum

Znate li nekoga ko će ove godine hrvatsku, crnogorsku ili neku egzotično-daleku obalu zamijeniti domaćom, neumskom?

Čak i ako je odgovor potvrdan vjerovatno se takvi lokalpatrioti mogu izbrojati na prste jedne ili dvije ruke i, svejedno - premalo ih je!

Neum, kao jedini bh. grad koji ima izlaz na Jadransko more, kako zna i umije bori se za goste, ali rezultati su više nego siromašni.

Na stranu što sezona traje samo dva mjeseca i što bi trebalo popraviti neke puteve kako bi turisti lakše došli do ovog grada, ali kada ste na javnim TV i radio stanicama čuli ili vidjeli reklamu za ljetovanje u Neumu?

Jeste li negdje vidjeli bilbord kojim se promovišu ljepote ili potencijali tog grada? Vjerovatno niste, jer da je promocija bolja, ugostitelji bi zadovoljno trljali ruke. Njihovih 12.000 kreveta bilo bi puno, zarada solidna, a budžet države puniji. Ovako ni gostiju, ni zarade, a o punjenju budžeta ne razmišljaju ni oni kojima je to u opisu radnog mjesta. Za to im ne treba neumska 'ladovina, jer je prilično ugodno i u njihovim klimatizovanim kancelarijama, koje su već sada, sigurno, zatrpane brošurama o dalekim putovanjima i egzotičnim destinacijama. Neuma, kako bi se reklo, nema ni u priči... Nevjerovatno ali istinito, čak ni u brošuri bh. turističkih destinacija koju je nedavno štampala Federalna turistička zajednica.

A Neum ima potencijala za ozbiljnu turističku priču. Osim činjenice da zaslužuje poseban tretman države kao JEDINI bh. grad na moru, u promociji valja iskoristiti to što je blizu preskupog Dubrovnika, Međugorja, Mostara... O zdravoj hercegovačkoj hrani i dobroj kapljici ne treba ni pričati. Sve to smiksati i začiniti povoljnim cijenama i eto gostiju! Ovako, Neum ostaje destinacija za šačicu bh. građana sa skromnijim primanjima. Šteta!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije