Nezavisni stav

Nevakcinisanje uzima danak

Jedan mali život, koji je tek počeo, ugasio se prošlog petka u Kliničkom centru u Sarajevu, dok je druga beba na respiratorima u teškom stanju, nakon što su oboljele od virusa malih boginja, odnosno morbila.

Broj oboljelih se iz dana u dan povećava, a od petka je zabilježeno 19 novih slučajeva ovog virusnog oboljenja u Kantonu Sarajevo, gdje je već proglašena epidemija.

Zapitamo li se ikada zašto u 21. vijeku u Evropi, koje smo i sami dio, imamo epidemiju morbila, virusa za koji postoji vakcina još od 1963. godine?

Iako vakcina protiv morbila postoji još od sredine prošlog vijeka, ovo izuzetno zarazno virusno oboljenje je jedan od najčešćih uzroka smrti kod djece, jer roditelji, iz nekog straha, paranoje ili neznanja, odbijaju da vakcinišu djecu.

Ljekari iz godine u godinu upozoravaju na ovaj problem i takoreći mole roditelje da vakcinišu djecu jer time ne štite samo svoje mališane, već i kompletno stanovništvo.

Prema standardima Svjetske zdravstvene organizacije 95 odsto stanovništva mora biti vakcinisano da bi se stvorio kolektivni imunitet, a mi smo daleko od toga i čini se svake godine sve više nazadujemo.

Mnogi roditelji izgleda ne shvataju da za virus morbila, kao i bilo koji drugi virus, ne postoji lijek kada ste već zaraženi.

Liječe se samo simptomi, a jedini način da se stanovništvo zaštiti je imunizacija kroz redovnu vakcinaciju.

Nerijetko čujem roditelje kako, čitajući sumnjive portale, argumentuju zašto im ne pada na pamet da vakcinišu svoje dijete, i dok se sve to dešava, dešavaju nam se i epidemije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije