Nezavisni stav

Nije šija nego vrat

Povjerljivi dokument koji se krajem prošle godine pojavio u javnosti, a koji govori o "posebnim mjerama" koje Obavještajnobezbjednosna agencija BiH (OBA) provodi nad funkcionerima Srbije, ipak je originalan. Međutim, kako je Zajednička komisija za nadzor nad OBA utvrdila funkcioneri iz Srbije nisu prisluškivani.

Postavlja se pitanje, ako postoji dokument, i ako je on originalan, i ako njegov sadržaj uključuje "posebne mjere" za funkcionere iz Srbije, kako onda ne postoji odgovornost Agencije?

Zbog čega su i na osnovu čega članovi ove komisije zaključili da je OBA radila po zakonu i da nisu narušeni odnosi sa susjednom Srbijom?

Kažu da će provesti internu istragu u Agenciji. Međutim, ništa od onoga što su izjavili članovi Komisije ne može izbrisati činjenicu da je povjerljivi dokument izašao u javnost. Ko se drznuo da ga obznani?

Neki, pak, spominju da će posla s ovim imati i Tužilaštvo BiH, sad su krivi i neki poslanici što su to objavili, što su mediji došli do dokumenta.

Sve to se stavlja u prvi plan kao da se želi gurnuti u stranu činjenica da je ovakav jedan dokument izašao u javnost i izazvao zabrinutost susjeda, da bi mogao narušiti dobre odnose BiH i Srbije, te da je nečuveno da u javnost izađe dokument koji ima oznaku tajnosti, da o takvom jednom dokumentu danima raspravljaju političari, mediji, obični građani...

Može li se vjerovati takvoj Agenciji? Zar ne postoji bojazan za bezbjednost BiH, njenih institucija? Da li je ovakva Agencija spremna čuvati tajne, štititi građane od bezbjednosnih prijetnji? Ko je odgovoran za "curenje" informacija? Ko želi ugroziti BiH i njene odnose sa susjedima i da li rukovodstvo Agencije ima kapaciteta da riješi ovaj problem i pronađe "krticu"?

Prošlo je godinu i po dana od napada na Aleksandra Vučića, premijera Srbije, u Potočarima, u Srebrenici. Još nisu pronađeni akteri tog čina, a pojava ovog "dokumenta" dodatno usložnjava situaciju i daje lošu sliku BiH.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije