Nezavisni stav

Niže cijene bolničkog smještaja

Fond zdravstvenog osiguranja RS odlučio je da od Nove godine umanji cijenu dnevnog smještaja za boravak roditelja u pratnji djeteta u bolnici kada ljekar to ne preporuči, pa je sada niža za 20 KM. Tako će umjesto 45 KM za dan boravka sa djetotom u bolnici roditelji plaćati 25 KM.

Ovo je svakako za pohvalu, jer je bolest djeteta svakom roditelju jako stresan i gorak događaj, a potreba da malo dijete zbog bolesti ostane u bolnici prerasta često u pravu traumu.

A dešava se često da je finansijski faktor u tome presudan. Zamislite nemoć roditelja koji se nađu u situaciji da im je dijete smješteno na liječenje, a da zbog nedostatka novca ne mogu da budu uz njega, tako da će im ovo smanjenje cijene biti veoma dobrodošlo.

Osim što mogu da budu pored bolesnog djeteta, novac im je potreban i za terapije i neke druge stvari kada je djete na bolničkom liječenju.

Mogućnost da po nižim cijenama smještaja budu uz dijete u bolnici puno znači roditeljima, a mališanima je tako puno lakše, jer im prisutnost roditelja izuzetno smanjuje stres. Nema bolje terapije od majčinog i očevog zagrljaja i brižnosti.

Boravak roditelja uz djecu u bolnicama koristan je i za same zdravstvene radnike, koji su često preopterećeni poslom i ne mogu da se posvete svakom djetetu.

Iz FZO RS poručuju da u potpunosti finansiraju boravak pratioca djeteta koje se nalazi na bolničkom liječenju ukoliko postoji preporuka ljekara koji je dijete uputio na bolničko liječenje da je pratnja potrebna, kao i uputnica porodičnog doktora za pratnju.

I na kraju, niže cijene jesu za pohvalu, ali daj bože da nam djeca što manje posjećuju bolnice.

Ovoj kategoriji stanovništa nadležni treba da izlaze u susret i pomognu im raznim mjerama da liječenje bude što uspješnije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije