Nezavisni stav

Nove kiše stari problemi

Nevjerica, strah, panika. To je zavladalo među Dobojlijama, koje su nakon majske kataklizme sa strahom dočekale novi vodeni talas. Ovaj put strah nije uzrokovala vodena bujica, nego saznanje da je Doboj, grad na tri rijeke, bio laka meta za Bosnu, Spreču i Usoru, jer nijedan nasip nije saniran nakon što ih je voda uništila 15. maja, niti je na terenu bilo vidljivo da se nešto radi na odbrani.

Zato i ne čudi što su pohrlili van grada, sklanjajući se od nove opasnosti. Ulice u višim dijelovima grada ponovo su bile krcate automobilima, koje su građani spasavali, bojeći se majskog scenarija, i ponovo su pustošili prodavnice, bojeći se da će opet biti zarobljeni u svojim domovima bez hrane i vode. Predviđanja da nas nakon majske očekuje i avgustovska poplava, koja je najavljivana odmah u junu, su se obistinila, ali ne i obećanja nadležnih da će kritične plavne tačke biti kratkoročno sanirane. Ovako je grad opet bio u neposrednoj opasnosti, ali su ga spasavali nasipi u susjednim opštinama u FBiH, koje su bile revnosnije i nisu se usudile rizikovati da im se ponovi ista katastrofa.

Sreća pa Bosna nije izašla iz svog prilično proširenog korita, ali su zato danak uzele bujične rječice i potoci, koji su zadali nove brige mještanima Bara, jer je voda drugi put u tri mjeseca prodrla u njihove kuće. Dobojlije su se ponovo pitale gdje je prvi čovjek grada, koji je, za razliku od svojih kolega iz drugih opština i gradova, izbjegao susret ne samo s medijima, nego i članovima Štaba za vanredne situacije, koji su na sastanku analizirali situaciju na terenu. Taj psihološki momenat veoma je bitan za građane, kojima je od konkretne pomoći ponekad važnija prigodna riječ ohrabrenja upućena u kritičnim situacijama. Zbog toga društenim mrežama kruži karikatura, koja prikazuje surovu dobojsku realnost prikazanu na "umjetnički način", kao i stihoklepačka tvorevina, koja (ponovo) karikira situaciju u Doboju između dva vodena talasa, od maja do avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije