Nezavisni stav

Novi mandat za loše poslovanje

Draganu Savanoviću, vršiocu dužnosti direktora "Željeznica Republike Srpske", njegove kolege iz Nadzornog odbora produžile su prekjuče produženi mandat na pomenutu funkciju. U direktorskoj fotelji on je već osam godina.

Čovjek bi rekao - ništa čudno, ali hajde da prenesemo ovu priču na jedno zanimljivije polje kako bih vas natjerao da pročitate ovo do kraja.

 Kad jedan tim postiže loše rezultate, prvo se kritikuju loše partije igrača, a ako se porazi nastave - onda "po ušima" dobija trener. Na kraju kada situacija postane baš komplikovana, a ispadanje iz lige je na vidiku prave se rezovi, predsjednik kluba se treneru zahvaljuje na saradnji i dovodi se bolji stručnjak.

Kakve sad "Željeznice" imaju veze sa sportom, pitate se. Svaki kolektiv je određena vrsta tima, a ovom timu na čijem čelu je "trener" Savanović, i to već osmu godinu, ide i više nego loše.

Godišnji gubici ŽRS se znaju popeti i do 80 miliona maraka. Na drugoj strani ukupan dug se mjeri cifrom sa puno nula, prema nekim izvorima koje imam to je između 300 i 400 "miliončića".

"Trener" Savanović je imao i četiri štrajka, i to samo u posljednjih godinu i nešto više dana. Jedna protestna šetnja i višečasovno okupljanje, nakon čega je uslijedilo blokiranje pruge koju je na kraju morao da "odblokira" i sam Milorad Dodik, predsjednik RS, svojim obećanjima i onom čuvenom lozom popijenom sa štrajkačima. 

Na kraju imamo dva gladovanja radnika, koja su im opasno ugrozila zdravlje. Ništa od navedenog nije navelo "trenera" Savanovića da podnese ostavku iz moralnih razloga. Ipak, pored moralnih postoje i oni racionalni, prije svega finansijsko-matematički razlozi, koji je trebalo da budu alarm za one iznad njega, one koji odlučuju o sudbinama. Oni su trebali da podignu "trenera" u ovom slučaju ne sa klupe, već sa fotelje, i zahvale mu se na svemu što ni(je) uradio. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije