Nezavisni stav

Od Banjaluke do Doboja za 45 minuta

Polaganje prvih metara asfalta na dionici autoputa Banjaluka - Doboj, od Prnjavora ka Doboju, razuvjerilo je sve "nevjerne Tome" koji su sumnjali u ovaj značajni infrastrukturni projekat za RS.

Iako je prije koju deceniju misao o tome da ćemo od Doboja ka Banjaluci "jezditi" autoputem bila ravna naučnoj fantastici, ta ideja se ostvaruje. Svi koji su u prošli petak automobilom prošli pripremljenim dijelom autoputa do prvih metara položenog prvog i drugog sloja asfalta u Johovcu, kod Doboja, mogli su se na licu mjesta uvjeriti da radovi na novoj saobraćajnici dobro napreduju i da će do kraja sljedeće godine 36 kilometara dionice biti završeno.

Vozači i putnici, koji su do sada, nažalost, bili naviknuti na puteve prilično lošeg kvaliteta, građene mahom tokom predizborne kampanje, konačno će moći da se udobno zavale u svoje četvorotočkaše, "obraduju" ih sa tri sloja asfaltne podloge, debljine 17 centimetara, i bez bojazni da će im do krajnje destinacije, ne daj bože, otpasti točak.

U nekada pustim prostranstvima uskoro će se "pružiti" moderna saobraćajnica, koja će znatno olakšati i ubrzati putovanje. Konačno će i ovaj kraj, odnosno cjelokupna regija (prilično saobraćajno zanemarena u prošlom sistemu), koju čini desetak opština, dobiti moderan put, koji će imati ne samo komunikacijski značaj, nego i privredni.

Osim na ovoj, započeli su radovi i na drugoj dionici, od Prnjavora ka Banjaluci, koji će trajati naredne tri godine, što znači da će se tada spojiti dva kraka autoputa, i od Doboja do Banjaluke će se stizati za nevjerovatnih 45 minuta!

Onima koji mnogo ne putuju ovaj podatak možda ništa ne znači, ali za putnike namjernike, koji sa sjevera budu trebali putovati na zapad RS, ova minutaža će mnogo značiti. Ilustracije radi, tokom saobraćajnog "špica" u Beogradu od centra grada do naselja kao što su Petlovo brdo, Mirijevo, 45. blok na Novom Beogradu ili do Borče putuje se više od sat vremena. U to sam se lično uvjerila!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije