Nezavisni stav

Od koga vlasti kriju akcize na struju?

Sada je, dakle, i zvanično: BiH će, u skladu s evropskim standardima, do kraja ove godine ili eventualno zbog tipične tromosti bh. administracije nešto kasnije, uvesti akcize na struju. I koliko god se naši vladari pravili nemušti, niko i ništa ne može sakriti tu činjenicu.

I odmah da uklonimo sve nedoumice - samo po sebi uvođenje akciza na struju nije sporno, kao što nisu sporni ni razlozi zbog kojih to EU od nas traži. Ako BiH želi da bude dio jedinstvenog EU tržišta, mora prihvatiti pravila igre koja tamo važe. Uostalom, BiH dobija ogromna sredstva iz EU fondova da se adekvatno pripremi za članstvo, a to što mi nismo u stanju da popunimo ni evropski upitnik, ako ćemo iskreno, najmanje je problem EU.   

Meni lično smeta nešto drugo... Prvo, zašto se o ovom novom nametu ne otvori javna debata? Šta to od naroda kriju? A drugo, još važnije: kako će se taj novac trošiti?

Kao ilustracija kako se u BiH troši novac od akciza može dobro poslužiti aktuelna debata o akcizama na gorivo. Dakle, akcizama s isključivom namjenom za izgradnju autoputeva. "Nezavisne" su, kao i brojni drugi mediji, pokazale da se od novca koji smo prikupili od akciza u proteklih petnaestak godina moglo sagraditi barem dodatnih 400 kilometara autoputeva. Novac je, kao što svi znamo, završio u tekućoj potrošnji. A novi akcizni nameti, koji su juče stupili na snagu, služiće da se vrate krediti za do sada izgrađene autoputeve, jer novac koji smo ranije izdvajali za akcize nije završio u autoputevima, nego najčešće u predizbornom šopingu.

Nadam se da griješim i da se o akcizama na struju ne ćuti zato što je neko već uplanirao taj novac za budžet. Nadam se da će taj novac biti iskorišten isključivo za izgradnju i održavanje elektroenergetske infrastrukture.

Drugim riječima, nadam se da BiH nije BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije