Nezavisni stav

Odgovornost sa zateznim kamatama

Od ažurnosti nadležnih institucija zavisiće dinamika realizacije nove linije stambenih kredita koje Investiciono-razvojna banka RS treba da plasira preko Razvojne banke Savjeta Evrope (CEB).

Plan da se pet miliona evra iz sredstava CEB preko IRB RS plasira kroz linije stambenih kredita za mlade bračne parove, ali i samce i visokoobrazovane supružnike, definisan je još prije dvije godine na plenarnom godišnjem sastanku u Sarajevu, ali do danas nije operativan.

Zbog toga bi trebalo postaviti pitanje odgovornosti, s adekvatnim "zateznim kamatama", srazmjernim onima koje u ovih godinu dana plaćaju korisnici stambenih kredita koji nisu dočekali povoljnije uslove predviđene ovim programom.

Odnosno, treba omogućiti reprograme i svima onima koji su u iščekivanju "efikasnosti", po istom osnovu, ali nepovoljnijim uslovima, zaduženi u komercijalnim bankama.

Nakon što je i Vlada RS prošle sedmice prihvatila ova zaduženja, bilo bi dobro da se naredni koraci u realizaciji ideje, od ratifikacije na nivou države do konačnog parlamentarnog usvajanja, odvijaju značajno brže.

Jer, ova su sredstva namijenjena za kupovinu, izgradnju ili proširenje prve stambene jedinice za mlade pojedince ili parove sa djecom ili bez djece koji imaju do 35 godina i pojedince ili parove s visokom stručnom spremom ili parove bez starosnog ograničenja.

Kreditna linija, dakle, treba da omogući proširenje kruga korisnika stambenih kredita i na samce i visokoobrazovane bračne parove koji imaju više od 35 godina.

Kategorija je to od vitalnog značaja za razvoj svake zajednice, pa se tim treba voditi i pri određivanju kamatne stope za kredit s rokom otplate do 20 godina i u maksimalnom iznosu od 100.000 maraka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije