Nezavisni stav

Odmor od malobrojnih zasjedanja

Od sredine jula, već mjesec i po, federalni parlamentarci odmaraju, ne zasjedaju.

Kada će početi, još se tačno ne zna. Da li će biti sjednice početkom septembra ili uopšte u septembru, takođe se ne može sa stopostotnom sigurnošću sada reći. Opozicija naravno prognozira da neće, jer, po njihovom mišljenju, sve i da nema problema unutar vladajuće koalicije, koja su odgodili tri zasjedanja, ide predizborna kampanja. Moguće da neki iz opozicije to prognoziraju poučeni vlastitim razmišljanjem kada su bili pozicija. Pozicija je zvaničnog stava da treba raditi, ali zasad samo verbalno.

Razlog nije to što građani nemaju problema nego uživaju pa se nema šta puno ni raditi. Jedini razlog nije ni (ne)zasluženi kolektivni, razumije se po zakonu plaćeni, odmor parlamentaraca od nekoliko održanih sjednica. Problem su različiti interesi stranaka koje čine vladajuću koaliciju. Krenulo je od izmjene Zakona o igrama na sreću, koju je "gurao" jedan partner nasuprot stavu drugog, do Zakona o šumama, gdje ovaj drugi odgovara i tako ukrug. Zbog preglasavanja i iz "principijelnosti" zatražena je odgoda sjednica, a zbog "uvažavanja" preglasanog partnera to je prihvaćeno. U Parlamentu tvrde da na dnevnom redu odgođenih sjednica nema nijedna sporna tačka, a mnogo ih je ostalo neraspravljenih. Tako nam na primjer zdravstvo zavisi od kladionica. Iako jedno s drugim nema veze, stvar je principijelnosti. Iste one kakva je bila i kada Parlament nije zasjedao zbog hapšenja lidera jednog partnera. Čekaju se sada sastanci koalicije koja "dobro funkcioniše" i "stabilna je" da se razriješe problemi u brojnim oblastima kako bi se eventualno nastavilo raditi i u onim oblastima gdje problema nema.

Tako sada Parlament FBiH nastavlja raditi onako kako je ocijenjeno da je radio u prvih pola godine. A ocjena, koju je dala nevladina organizacija Centri civilnih inicijativa, a koja vrši monitoring rada izvršne i zakonodavne vlasti u BiH, je da su problemi u odnosima unutar vladajuće koalicije i funkcionisanju parlamentarne većine povremeno onemogućavali rad Parlamenta u prvih šest mjeseci ove godine, kada je zabilježen veliki broj odgađanja sjednica i prekidanja rada. Tako je vrlo moguće da će kraj godine dočekati s istim ili sličnim rezultatom. Važno da se "kontinuitet" zadrži.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije