Nezavisni stav

Odumiranje demokratije

Nije nikakva tajna da je demokratija svuda u krizi. Društvene elite sve su udaljenije od svoje baze, a "obični" građani pokazuju sve manji interes ne samo da izlaze na glasanje, već i da na bilo koji način aktivno participiraju u razvoju demokratije.

Ima dosta onih koji smatraju da je tome kriva globalizacija - multinacionalne korporacije, "volstritizacija" ekonomije, sve manji i manji značaj nacionalnih država - sužavaju prostor za djelovanje političarima, pa se sve više čini da građani samo služe da na izborima daju legitimitet ovoj ili onoj eliti, otuđenom centru moći kojeg problemi i potrebe "običnog" građanina zanimaju upravo koliko i lanjski snijeg.

Ništa drugačije nije ni u BiH, a razlika je samo u tome što ovdje sve treba pomnožiti sa tri - i ekonomske elite i koruptivni politički aparat, parazitsko-burazerski sistem i odnarođene političke partije.

Ipak, ništa od ovog nije novo, a naš narod je odavno u pet riječi sažeo cijeli problem - narod zaslužuje vlast kakvu ima. Kada bi kod građana BiH postojao makar dio jasno artikulisanih interesa da dobiju političku reprezentaciju koja bi u centar stavila probleme običnih ljudi - na političkom tržištu bi se, prostim zakonima ponude i tražnje, pojavila i takva politička opcija. Pa ako bi takva opcija nastavila da raste, preuzela bi i primat u politici i postepeno natjerala i ostale da se tome prilagođavaju. Ili, ako bi političke partije pokrenule istinsku priču o ozbiljnim reformama, sigurno bi se pojavila i određena politička podrška u narodu koja bi se pretočila u glasove. Jer ukoliko se sadašnje političke partije istinski ne okrenu ozbiljnim i suštinskim reformama, teško je očekivati da će se BiH pokrenuti i izaći iz blata u kojem se nalazi.

A to što je kriza demokratije u zemljama poput Švedske, Norveške i Holandije, ne treba da nam bude velika utjeha. Oni sebi to mogu priuštiti. A naše vrijeme ističe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije