Nezavisni stav

Oklagijom se ne gradi poštovanje

Snimak na kojem majka nemilosrdno udara svoju petogodišnju kćerku ovih je dana šokirao javnost u BiH i šire i natjerao nas da se zapitamo koliko je onih slučajeva koji nisu snimljeni.

Doba koje bi moralo biti propraćeno ljubavlju i sitnim radostima, gdje bi osnovna briga trebalo da bude gdje se sakriti dok se s drugarima igraš žmurke, pojedini mališani prožive kao spužve koje upijaju neizliječene frustracije odraslih.

Ko ima pravo da trajno psihički osakati dijete, oduzme mu djetinjstvo i pretvori ga u mračnu pećinu, gdje potencijalno svjetlo predstavljaju momenti dobrog raspoloženja onih koji smatraju da mogu da upropaste život djeteta samo zato što je njihovo.

"I mene su moji tukli pa mi ništa ne fali",  glavni je izgovor onih koji vaspitanje doživljavaju u stilu malog Perice - "dva šamara i jedan kaiš za dobro jutro".

Da li želite da od svoje djece stvorite buduće nasilnike ili da im trajno narušite samopouzdanje samo zato što još živite u mračnom srednjem vijeku strahopoštovanja?

Ako je oklagija jedino sredstvo da izgradite autoritet i natjerate djecu da vas poštuju, onda i niste baš neki čovjek, koji bi trebalo tako upadljivo da se busa u prsa svojim izgrađenim karakterom i "tukli su me kao vola u kupusu"  čvrstim odgojem, koji je i vas same očigledno učinio nesigurnim i labilnim ličnostima.

Dokle će bh. javnost da žmiri nad slučajevima nasilja nad onima koji mogu da se brane samo suznim očima i tihim jecajima pred spavanje?

Pogledali smo snimak, šokirali se, osudili, ispsovali majku na društvenim mrežama i šta dalje?

Šta uraditi s neotvorenom Pandorinom kutijom prepunom upropaštenih igara, nemilih sjećanja  i  modrica od udaraca roditeljskom rukom koja im umjesto osjećaja sigurnosti i topline pruža  nesanicu i bol?

Procedure traju, građani su u stanju šoka,  a osuđuju i  o nenasilnim metodama apostolski propovijedaju isti oni kojima je kaiš osnovno sredstvo vaspitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije