Nezavisni stav

Omladino, pamet u glavu

Podatak da je u protekle dvije godine na putevima u RS ugašeno više od 80 života osoba starosti do 30 godine alarm je koji ne smijemo ignorisati.

Stranice crne hronike prepune su potresnih sudbina, a plašim se da će takvih napisa biti i više u narednim mjesecima, pošto pristižu mature i sezona godišnjih odmora.

Omladina nam je u saobraćaju definitivno najranjivija kategorija, i ta grupa stanovništva mora biti u fokusu stručnjaka pri preventivnim aktivnostima.

Istina, kazne su pooštrene, i one su, vidljivo je na ulicama, opametile dobar dio vozača, ali represija nije jedina mjera kojom treba uticati na svijest učesnika u saobraćaju.

Uz policiju, i škola, i roditelji  svaki stub društva, moraju da daju svoj doprinos kako bi se krvoproliće na putevima spriječilo.

Nikada mi, recimo, neće biti jasno kad roditelji sinu koji je tek dobio vozačku dozvolu daju ključeve skupocjenog vozila, koje vrtoglavu brzinu postiže za nekoliko sekundi. Ništa ta bijesna mašina nije manje opasna od oružja.

Još manje mi je prihvatljivo to što su kivni na policajce kada im napišu kaznu nakon što su, recimo, vozili 60 km/h iznad ograničenja, ili sa nekoliko promila alkohola u krvi.

Vožnja vikendom u sitne sate, kada gradovima krstare vozila za čijim su volanima mladi vozači koji se vraćaju iz noćnog izlaska, jednaka je opasnosti kojom ste podvrgnuti tokom igranja ruskog ruleta.

To je činjenica. To je problem broj jedan. Tu i ako savjesno vozite, možete da nastradate zbog bahatosti drugog vozača.

Kada bi se uspjelo uticati na mlade da ne miješaju alkohol i benzin, sačuvali bi se mnogi životi. Svaka spasena glava je impresivan, nemjerljiv rezultat. Rješenje sigurno postoji, a imamo i institucije koje su zadužene da ga pronađu. Na njima je potez.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije