Nezavisni stav

Oni su naš ponos

Rukometna reprezentacija BiH nije uspjela u svom debitantskom nastupu na Svjetskom prvenstvu izboriti plasman u osminu finala. Iako su bili jako blizu u ogledima sa Austrijom, Makedonijom i Tunisom, na kraju su teren morali napustiti pognute glave.

Bez obzira na te poraze, bh. rukometaši su definitivno ponos cijele BiH jer su svojim ponašanjem i odnosom prema državnom dresu to zaslužili.

Međutim, ni oni, ni stručni štab, a ni svi navijači ne treba da budu previše razočarani, jer definitivno su ostavili srce na terenu u svih pet utakmica. Možda su protiv Hrvatske djelovali pomalo bezvoljno, posebno u prvom poluvremenu, ali to je bio logičan slijed nakon nesretnog, mnogi smatraju i nepravednog poraza od Tunisa. Ipak, nije trebalo da se dovedemo u situaciju da utakmica protiv Tunišana odlučuje o putniku u osminu finala. To je trebalo riješiti mnogo ranije, još protiv Austrijanaca, koji su bili zreli da ih se pobijedi. No, taj susret je došao još u uvodnom dijelu takmičenja kada su se naši reprezentativci još navikavali na svjetla velike scene. Bilo je očigledno da su impresionirani činjenicom da su konačno tamo.

Neki će reći da je i selektor Dragan Marković mogao povlačiti drugačije poteze, ali za njega je, kao i za njegove izabranike, sve ovo bilo jedna velika škola. Pojedine sudijske odluke u ključnim trenucima utakmica bh. tima jasno ilustruju kakav status naša reprezentacija ima na Svjetskom prvenstvu. Međutim, to samo treba da im bude podstrek da nastave uporno raditi i stvarati još jači i još bolji tim. Kad-tad će više cijeniti našu reprezentaciju, posebno mladost koja dolazi i koja je u Kataru pokazala da je pred njom lijepa budućnost. Sada je važno da svi stanu uz bh. rukometaše kako bi nastavili kontinuitet dobrih igara i plasirali se na naredno veliko takmičenje, a to je "EURO 2016" u Poljskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije