Nezavisni stav

Opasna igra riječi

Sasvim obična vijest o postavljanju državnih simbola na granice zemlje u koju se ulazi izazvala je pravu buru u javnosti, koja je već duže vrijeme suva kao papir i samo čeka da je neko potpali.

Neko je igrom riječi, namjerno ili ne, došao do zaključka (jer nigdje niko to nije napisao ili izjavio) kako će table dobrodošlice u Republiku Srpsku biti skinute i kako će biti zamijenjene zvaničnim obilježjima Bosne i Hercegovine.

U pitanju je, naravno, bila poluinformacija ili, da budem precizniji, laž, plasirana dan nakon održavanja referenduma o Danu Republike Srpske, kada je dio zemlje bio u transu povodom objavljenih rezultata, ali i cijelog procesa koji je završen bez incidenata, a drugi dio poprilično bijesan i željan reakcije međunarodne zajednice.

To o navodnom ukidanju tabli su fabrikovali oni mediji koji kao da ne shvataju koliku odgovornost imaju u ovim za zemlju politički i ekonomski neizvjesnim vremenima pa se igraju i opipavaju puls naroda.

Jer, ovo nije prvi put da se nešto slično dešava i da se eksperimentiše sa publikom.

Zasad je sve prolazilo bez većih posljedica, što ne znači da će Pandorina kutija vječno biti zatvorena. Sve napisano i izrečeno negdje se pamti i ima trag.

Da stvar bude gora, kolege novinari iz zemalja u okruženju i ovu vijest, kao i prethodne, su oblikovali na svoj način. U posljednjih nekoliko mjeseci na nas sve gledaju kao na rulju koja jedva čeka da se pobije, što naravno nema veze sa zdravim razumom. Svako vodu tjera na svoj mlin, a želim da budem na onom na kojem se laži melju.

Na sreću, ni ovaj put podvala nije prošla, pa je većina građana vijest o tablama dobrodošlice u RS uglavnom iskulirala. Odgovornost je nešto na čemu ćemo svi morati da radimo u budućem periodu jer se, u suprotnom, nemamo čemu dobrom nadati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije