Nezavisni stav

Opet šamar EU zbog mlijeka

Očekivano. Bosna i Hercegovina dobila je još jedan "vruć šamar" od institucija Evropske unije kada je u pitanju izvoz mlijeka u te zemlje, iako nam obrazi još bride od posljednjeg šamara, koji je na određeno vrijeme ugasio nade u plasman domaćeg mlijeka i mliječnih proizvoda na evropsko tržište.

Ovoga puta oglasila se Delegacija Evropske unije u BiH iz koje nam je jasno rečeno da neće biti ustupaka za BiH kada je u pitanju ispunjavanje uslova za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda te namirnica životinjskog porijekla na tržište EU. To što su oni kazali nije ništa novo za proizvođače, koji znaju da proizvode ne mogu plasirati na EU tržište dok vlasti BiH ne urade svoj posao, ali taj ponovljeni stav mora biti alarm upravo za te domaće vlasti, da hitno i bez gubljenja vremena krenu u ispunjavanje šest uslova koje je pred BiH postavila Kancelarija za hranu i veterinarstvo iz Dablina.

Jer, istini za volju, problem nije u proizvođačima nego u vlastima, u sistemu kontrole, zatim u nepostojanju jedinstvene institucije koja će biti zadužena za odnose sa EU u tom segmentu, uz još nekoliko uočenih nedostataka.

Sa druge strane, proizvođači mlijeka u BiH su se ujedinili i protestima iskazuju svoje nezadovoljstvo samo da bi nekako animirali domaće vlasti da počnu da rješavaju ove nagomilane probleme, koji bi mogli sa sobom donijeti ogromne posljedice, prije svega po stočni fond i poljoprivredu u BiH. Zato su traktorima i blokirali carinske terminale da zaustave uvoz iz zemalja EU u BiH, a najavili su da će blokirati i zajedničke institucije u Sarajevu, jer očigledno da nemaju drugog izbora i da se njihov glas ne čuje u institucijama, osim ako ne budu ispod prozora tih institucija.

Stvarno ne razumijem šta još treba poručiti domaćim vlastima, bilo iz usta poljoprivrednika, bilo od strane Evropske unije, pa da konačno počnu rješavati probleme poljoprivrednika u BiH i zahtjeve evropskih institucija kako bi napokon naše mlijeko bilo na policama tržnih centara u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije