Nezavisni stav

Oprezno na Facebook

Shvatio sam da neke ljude iz svog okruženja nisam dovoljno dobro poznavao kad sam uvidio njihove stavove iznesene na društvenim mrežama.

Facebook, Twitter i slični servisi postali su ispovjedaonice - mjesto gdje se ljudi obračunavaju s neistomišljenicima, iskaljuju svoj bijes, te iznose ponekad morbidne stavove u borbi za koji "lajk" više.

Donekle je i shvatljivo da svako na tarabi pored svoje kuće može da piše ono što ga tišti ili raduje, ali se to nikako ne bi smjelo dešavati i ljudima koji obavljaju javne funkcije.

Posljednji primjer dolazi iz Priboja, gdje je tamošnji hirurg okačio na svoj Facebook profil nekoliko uznemirujućih fotografija napravljenih tokom pripreme za operaciju pacijenta koji je pokušao samoubistvo nožem.

Dosta mu je, napisao je ljekar na Facebooku, klozetskih selfija i napućenih usana, a još je i ustvrdio da na ovaj način želi da skrene pažnju na malu bolnicu koja ima i opremu i kadar...

Pažnju je i te kako skrenuo, ali na sebe, a mogao je, za početak, da se sjeti koliko desetogodišnjaka danas (potpuno neopravdano) ima svoj profil i kako će na njih uticati slika na kojoj je krv vidljiva na sve strane.

Tačno je da imamo i mnogo većih problema nego što je ovaj koji je izazvao nesmotreni ljekar, ali ne treba dolijevati ulje na vatru.

Svi mi smo putem društvenih mreža na neki način postali kreatori javnog mnjenja. Sada, više i lakše nego ikad ranije, imamo priliku da iznesemo svoje stavove i da se oni daleko čuju. Ali, s time treba biti oprezan. Tri puta mjeriti, jednom sjeći.

Ono što postavimo u prvi mah vide stotine ljudi, a ako dođe do dijeljenja tog sadržaja odjek može biti mnogo jači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije