Nezavisni stav

Opštinski šefovi poput šeika

Brojni rukovodioci lokalnih zajednica finansijski su jaki poput šeika. Istovremeno, građani, koji su ispred njihovih imena stavili ikseve na lokalnim izborima, žive od danas do sutra.

Izjave o imovinskom stanju načelnika i gradonačelnika u BiH potvrdile su ono što smo svi znali - da je malo gdje kao kod nas prisutan jaz između bogatih i siromašnih.

Teško je pronaći lokalnog vođu u čijem imovinskom kartonu nisu vrtoglave brojke, a još teže građanina na čijem tekućem računu ispred cifre ne stoji minus.

Istina, imamo niz "šefova" u opštinama i gradovima koji su, i prije nego što su sjeli u fotelju, vodili vlastiti biznis i zgrnuli milione.

Međutim, malo koji od njih, nakon što dobije nasljednika u opštinskoj/gradskoj upravi, sa te funkcije ode bez mnogo veće sume od one koju je imao.

Teško se, zapravo, u BiH i dočepati nekog položaja ukoliko niste bogati. Ko leži na parama, lakše plati cehove pod šatorima tokom predizborne kampanje, pa tako i zgrne glasove.

Zašto, uopšte, čovjek koji ima milione svoje privatne poslove ostavlja po strani i odlazi na čelo opštine ili grada? Zato što ta funkcija donosi niz pogodnosti. Kada ste u prilici da na nekom prostoru vedrite i oblačite, onda vam nije teško da od miliona napravite dva.

Lista najbogatijih načelnika i gradonačelnika izazvala je gnjev među stanovništvom. Pitaju se "obični" građani zašto oni nemaju ništa, a grado(načelnici) mogu da se pokrivaju parama.

Mogu samo da se pitaju, jer je takav poredak kod nas decenijama. Jedni nemaju za paštetu, a drugi su, često pod čudnim okolnostima, postali puni kao brod.

Da se razumijemo, izuzetaka ima i takvima svaka čast. A za ostale - birali ste, gledajte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije