Nezavisni stav

Ostaje li BiH bez izlaza

Republika Hrvatska objavila je ove sedmice tender za izvođače radova za Pelješki most i pristupne ceste mostu, a da niko u Bosni i Hercegovini ni od izvršnih ni od zakonodavnih vlasti još nije vidio projekat ovog mosta.

Nije problem što Hrvati grade most na svojoj teritoriji, za to ne moraju podnositi račun BiH, ali je problem što će, po svemu sudeći, taj most zatvoriti pristup otvorenom moru za BiH.

Stručnjaci kažu da bi plovna visina mosta trebalo da bude 60 metara, a informacije koje su se pojavile po kuloarima kažu da će visina biti 35,40 metara, što će definitivno zatvoriti neumski akvatorij.

Upućeni u ovu problematiku tvrde da je najveći problem Pomorski zakon Hrvatske, koji bi se morao promijeniti, te konačno utvrđivanje granica između Hrvatske i BiH.

Pomorskim zakonom u Hrvatskoj iz 1994. godine, koji je sad na snazi, zatvoren je prolaz BiH jer je Hrvatska presjekla ravnu liniju od najvišeg vrha na Korčuli, Rta Proiz do otoka Vodnjak.

Ovim zakonom BiH je primorana da presiječe taj put, znači da uđe u hrvatske vode da bi pristupila otvorenom moru.

Iako je Komisija za promet i komunikacije Predstavničkog doma BiH još prije mjesec dana zatražila kompletan izvještaj o ovom projektu i sve podatke u vezi s izgradnjom mosta, niko još nije vidio taj projekat u BiH.

Vlast se oglušuje na zahtjeve Pomorskog udruženja BiH i parlamenta BiH, a resorni ministar Ismir Jusko tvrdi da je sve u redu i da je to pitanje struke, a ne politike.

Pa, kad je sve u redu, zašto onda Ministarstvo prometa i komunikacija BiH konačno ne ustupi dokumentaciju sa sastanka resornih ministara BiH i Hrvatske, koji je održan u Sarajevu prije nekoliko mjeseci.

Zašto javnost nije upućena u projekat? Zašto se to krije od parlamentaraca?

I dok parlamentarci tvrde da granice koje je Hrvatska uspostavila 1994. godine ne mogu proći na međunarodnom sudu, iz Hrvatske poručuju da neće ugroziti BiH, ali i ne pokazuju projekat Pelješkog mosta.

Nažalost, sve je izglednije da će i u ovom sporu stav morati zauzeti međunarodne pravosudne institucije, a dok spor bude trajao BiH će uzgubiti pristup otvorenom moru.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije