Nezavisni stav

Otac u porođajnoj sali

Ukidanje paprene naknade koja je dosad naplaćivana za prisustvo oca na porođaju u Banjaluci omogućiće svim očevima koji su zainteresovani da svjedoče najvećem dostignuću koje jedan roditelj može da doživi.

Mnogo lakše je izdvojiti dvadeset maraka za masku, mantil i kaljače, nego pet stotina, koliko je dosad plaćano, a što je mnogim očevima i cijela plata.

Sem toga, za toliko novca se mogu kupiti krevetac, kolica ili mnoštvo raznih potrepština za novorođenče.

Ne treba ni pričati koliko će ovo značiti majkama, pogotovo onim mlađim, koje prvi put idu na porođajni sto i koje imaju samo nekoliko minuta da steknu povjerenje u osoblje koje obično vide prvi put u životu.

Ovaj potez mogao bi da podigne i prijeko potrebnu reputaciju same zdravstvene ustanove, koja bi se na ovaj način otvorila svojim pacijentima i njihovim zahtjevima.

Posljednja anketa koju je jedno banjalučko udruženje sprovelo među majkama pokazala je kako je povjerenje na relaciji pacijent - bolnica i te kako poljuljano, pa se liberalizacija po pitanju prisustva porođaju može smatrati kao prvi korak za njegovo vraćanje.

Trebaće puno vremena jer su ankete pokazale kako je većina majki u momentu porođaja nesigurna, neobaviještena i u strahu, kao i da nisu zadovoljne uslovima i procedurama koje medicinsko osoblje i doktori u tim trenucima sprovode.

Ipak, koliko god je sada očevima otvoren pristup porođajnoj sali, uvijek će biti onih, među kojima sam i ja, koji nemaju hrabrosti za takvo nešto i koji će radije čekati nekoliko sati sa druge strane vrata kako bi primili najradosnije vijesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije