Nezavisni stav

Otpor skupljoj struji

Najavljeno poskupljenje električne energije diglo je na noge sve u RS, od poslodavaca, preko stanovništva, pa sve do Vlade RS, koja je stava da neće podržati bilo kakvo značajnije povećanje cijene struje.

Svi su stava da bi značajno poskupljenje električne energije bio dodatni udarac na ionako tanke novčanike građana RS, te na domaću privredu, koja kao osnovni energent koristi struju.

Iz udruženja potrošača u RS koja zastupaju interese građana ističu da im je neprihvatljiva bilo kakva korekcija cijene nagore. Upozorili su da treba da se vidi da li su ti problemi u poslovanju preduzeća iz sitema "Elektroprivrede RS" eksternog karaktera ili su, pak, proizašli iz problema vezanih za loše domaćinsko poslovanje u okviru samog sistema.

S druge strane, poslodavci upozoravaju da se povećanje cijene električne energije može odraziti na smanjenje plata radnicima u tim preduzećima. Pored toga, oni ističu da će skuplja struja poništiti sve benefite koje privreda ima u ovom trenutku, ali i da će reforme za rasterećenje privrede koje su u toku izgubiti smisao, jer se privrednici s jedne strane rasterećuju od svakojakih nameta, a s druge strane im se otežava položaj poskupljenjem električne energije.

Dakle, kada se sve sabere, najveći udarac od poskupljenja struje u RS će trpjeti obični građani, radnici u realnom sektoru, koje bi zaista najviše trebalo podržavati.

Ipak, realnost je nešto drugačija, pa su tako sva proizvodna i distributivna preduzeća iz sistema "Elektroprivrede RS", zbog problema u poslovanju, zatražila povećanje cijene električne energije u RS. Na potezu je sada Regulatorna komisija za energetiku RS, koja, kao nezavisno tijelo, treba da donese konačnu odluku o procentu poskupljenja. Da li će postupiti po zahtjevima preduzeća iz sistema "Elektroprivrede RS" ili po sugestijama Vlade, poslodavaca i građana ostaje da se vidi u narednom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije