Nezavisni stav

Otrov u čaši

Arsen, živa, olovo i ko zna koji još teški i otrovni metali otkriveni su u vodi za piće koju su građani pojedinih poplavljenih područja pili ne sluteći da bi izvor zdravlja mogao postati izvor zaraze i bolesti.

Nakon posljednjih analiza o kvalitetu vode za piće koje je objavila Agencija za bezbjednost hrane mit o tome kako Bosna i Hercegovina leži na izvorištima pitke i kvalitetne vode, a za koju se smatra da je ujedno i naše najveće prirodno bogatstvo,  pada takođe u vodu.

Iako se na prvi pogled čini kako problem sa zagađenom vodom postoji samo u onim mjestima koja su pretrpjela poplave, opravdan razlog za strah treba da imaju i mnogi drugi potrošači.

Naime, ogroman broj vodovoda, izvorišta i vodozahvata nikada nije legalizovan i dodijeljen na upravljanje javnim preduzećima, čime su ona zbog toga i izgubila svaki interes, ali i obavezu za kontrolom.

Sa druge strane, građani su pili vodu upitnog kvaliteta bez ikakve sumnje u zdravstvenu ispravnost, smatrajući da su izvorišta čista i nezagađena, što je, kako se ispostavilo, sasvim pogrešno.

Zanimljivo je da je u velikom broju škola u ruralnim područjima utvrđeno kako voda nije za piće, a da se u kućama koje su odmah pored tih škola voda normalno konzumira iako u česme dolazi sa istog vodovoda, pa se tako u školi djetetu brani da pije, a kod kuće je opet uzima.

Ovo samo pokazuje da građani nemaju ni elementarno znanje, ali ni odgovornost, kada je voda u pitanju.

Flaširana voda prije nekoliko godina na selima se smatrala luksuzom i bespotrebnim trošenjem para, ali kako stvari stoje, postaće jedini izvor iz kojeg neće prijetiti zaraza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije