Nezavisni stav

Ovaj put bez mrkve i štapa

BiH je opet na prekretnici. Tako nam poručuju iz Brisela. Nakon reforme odbrane, pokušaja reforme policije, obaranja aprilskog paketa i Pruda, te mnogobrojnih fiktivnih dogovora raznih šestorki i sedmorki, o prekretnici ovoga puta, čini se, jednako odlučuju domaći i međunarodni politički faktori.

U petak u Sarajevo stižu Nijemac Frank Valter Štanmajer i Britanac Filip Hemond, ministri vanjskih poslova dvije od tri najutjecajnije članice EU, sa samo jednim razlogom i ciljem. Za razliku od nekih ranijih vremena i posjeta bivših međunarodnih dužnosnika, oni sa sobom ne donose ni mrkvu ni štap, vjerujući da je ova metoda do sada donijela više štete nego koristi.

Štanmajer i Hemond, naime, inicijatori su novog evropskog pristupa složenim problemima u BiH, kojeg određuju nešto olakšani (pred)uslovi za podnošenje kredibilne aplikacije za kandidatski status u EU. Provođenje presude "Sejdić i Finci" konačno je ostavljeno po strani, a zauzvrat Berlin i London, koji svoje politike utjelovljuju u Briselu, od domaćih lidera očekuju žurno provođenje u djelo nešto "lakših", ali jednako ključnih reformi.

Ali kako to kod nas obično biva, zapelo je već na prvom koraku, nakon što je Predsjedništvo BiH utvrdilo prijedlog zajedničke izjave o posvećenosti evropskom putu BiH. Samo ozakonjenje izjave u parlamentu BiH odmah je dovedeno u pitanje jer je nastao spor u vezi s preklapanjem nadležnosti države i entiteta.

No, ako bismo ovoga puta prejudicirali, što je ravno medijskom avanturizmu (kada su u pitanju bh. politika i međunarodni odnosi), onda ipak naslućujemo hepiend. Uz samo malo mudrosti, a u situaciji sveopće socijalne i društvene bijede moralo bi je biti, u izjavu mogu biti ugrađeni zahtjevi RS, koji, barem prema trenutnim stavovima, ni po čemu ne derogiraju državne ovlasti. Takva izjava će proći u parlamentu, a BiH će možda već do kraja godine steći preduslove za podnošenje aplikacije za kandidatski status u EU. Samo, pitanje je koliko nas još uopće želi biti dijelom ovakve Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije