Nezavisni stav

Ozbiljna tužba protiv neozbiljne BiH

Institucije RS pod hitno se na profesionalan način i s uvjerljivim argumentima moraju uključiti u arbitražni postupak koji je protiv BiH odnosno TE Ugljevik pokrenulo preduzeće "Elektrogospodarstvo - razvoj in inžiniring".

U suprotnom, blizu smo toga da ostanemo bez TE Ugljevik i izgubimo spor vrijedan 750 miliona evra, jer svima, pa i onim manje upućenima je jasno da Slovenci imaju argumente koji idu u njihovu korist, mada ni BiH, odnosno RS i TE Ugljevik nisu bez aduta.

Činjenica je da je "Elektroprivreda Slovenije" početkom osamdesetih investirala jednu, a BiH dvije trećine novca u izgradnju TE Ugljevik, koja je počela raditi 1985. godine. U odnosu na uložena sredstva TE Ugljevik bila je dužna slovenačkoj "Elektroprivredi" isporučivati električnu energiju, što je i rađeno sve do početka ratnih dešavanja 1992. godine, odnosno dok u toku ratnih sukoba nije uništena trafo-stanica u Hrvatskoj preko koje je struja isporučivana Sloveniji. Kada su ratne strahote prestale, Slovenci su, naravno, tražili da im se struja i dalje isporučuje, što je RS, odnosno njena "Elektroprivreda" odbila, tvrdeći da se tada radilo o samoupravnim dogovorima, da je sva imovina bila društvena itd... I tu je u suštini čitav problem.

Najgore u svemu tome je što se prije svega od strane RS, a zatim i BiH, koja je u ovom slučaju tužena strana, problemi guraju pod tepih i što je nezainteresovanost zvaničnih institucija tolika da brine sve one koji su što direktno, što indirektno, uključeni u proces koji se protiv BiH vodi pred Sudom u Hagu.

Dok s jedne strane Slovence zastupaju vrhunski američki advokati, sva odbrana BiH spala je na leđa Pravobranilaštva BiH, koje, uz dužno poštovanje, nema kapaciteta da se pred međunarodnim sudovima bori s lavovima američkih advokatskih kancelarija.

Ukoliko postupak, koji je pokrenut prije nekoliko godina, bude vođen kao i dosad, ostaje nam samo da vidimo na koliki će iznos biti presuđeno i da li će toliki udar moći izdržati elektroenergetski sektor Republike Srpske.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije