Nezavisni stav

Pala (e)-vlada

Ima jedna stara doskočica o tome da je "Bosna, a bogami i Hercegovina, iznutra šuplja poput sira trapista, izvana nedosljedna i neugledna, jer nema jedinstvenu politiku".

Možemo se sada posvetiti ovome i raditi beskonačne analize o opravdanosti takvog stava, no želimo li biti iskreni sami prema sebi, zaključićemo da to i jeste, nažalost, upravo tako.

Najprije, Bosnu su još s početka devedesetih godina prošlog stoljeća "opasale" sve značajnije, ali i niz manje značajnih obavještajnih službi iz Evrope i svijeta, čiji su recidivi, ili kompletne špijunske ispostave, i danas na ovim prostorima.

Rat je bio, rat je prošao, ništa se promijenilo nije.

U međuvremenu je samo pojačan interes određenih sila koje ga ranije nisu imale, pa je situacija tim prije postala još obavještajno ekstremnija.

I kako se u jednoj takvoj, sigurnosno složenoj i po državnu stabilnost nimalo povoljnoj situaciji ponašaju bh. vlasti i ljudi iz obavještajno-špijunske zajednice? Malo je reći smiješno i neodgovorno.

A kako bi i mogli drugačije kada je suština njihovog rada još uvijek bazirana na (polu)legalnom prisluškivanju i diskreditiranju "antidržavnih elemenata", političkih protivnika i disidenata iz različitog društvenog miljea, među kojima su, dakako, i novinari.

Uzročno-posljedično, državu povremeno uzdrmaju pojedine "sigurnosne afere", neke toliko nevjerovatne da su, čini se, moguće samo ovdje.

Najfriškija je afera "server", koja se sastoji u tome da čitavu proteklu radnu sedmicu nije radio glavni server Vijeća ministara BiH, onaj na kojeg su umrežene mnoge institucije, agencije i službe. Jedan jedini koji je kompatibilan i umrežen i sa konzulatima i ambasadama BiH u svijetu. Dakle, iznimno značajan sistem e-vlade.

I istih tih punih pet dana bile su u potpunom prekidu procedure izdavanja viza, ali i jako otežane sve vrste sigurnosnih provjera, što bi rekli u struci, "sigurnosno interesantnih elemenata".

Posljedice ćemo tek zbrajati (ili ih ne daj bože doživjeti), no ovdje se postavljaju ključna pitanja: da li je riječ o sabotaži i ko će za to odgovarati?

Sve dok država, ma kako šuplja i porozna bila, sebi može priuštiti propuste nevjerovatne za bilo koji drugi kutak demokratske Evrope, siguran u njoj neće biti bilo koji njen stanovnik i građanin, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost i ideološko porijeklo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije