Nezavisni stav

Parlament BiH kao protočni bojler

Pokušaj da se dopunama Zakona o upravi uozbilje institucije izvršne vlasti dokaz je da parlament BiH niko ne doživljava i ne shvata ozbiljno, jer već odavno je jasno da se tu ništa ne odlučuje i da se stvarni i direktni predstavnici naroda ništa ne pitaju.

Parlament je postao "protočni bojler" u kojem se samo ozvaniči ono što se dogovori u kafani i centralama političkih partija. Tačnije, ozakoni se ono što dogovori pet-šest ljudi i to je činjenica, konstanta čija se srž ne mijenja decenijama, bez obzira na to ko bio na vlasti ili koliko se poslanici i delegati trudili da budu bitni.

Inicijativa da se kažnjavaju oni koji ne izrade zakon, ogluše se o zahtjev parlamenta ili ne odgovore na poslaničko pitanje pokazuje svu ozbiljnost te institucije s obzirom na to da i sada uprava ima zakonsku obavezu da parlamentu BiH dostavi sve ono što se od nje traži.

Predlagač inicijative da se sa 500 KM kazne oni koji se ogluše o zahtjev parlamenta BiH, obrazlaže, između ostalog, i tim da je nepostupanje organa uprave predmet čestih zaključaka, poslaničkih pitanja i urgencija te da je to pitanje koje zahtijeva sistemsko rješenje.

Pravo pitanje bi bilo: Zašto se ne smjenjuju oni koji se ogluše o zahtjeve Parlamentarne skupštine BiH i ne postupe po njenom zahtjevu?

Dovoljno bi bilo da se jednom ili dva puta iz fotelje izbaci onaj koji ne poštuje parlament BiH i siguran sam da bi svi ostali i prije roka dostavili ono što se od njih traži, međutim problem je u tome što iz fotelje idu oni koji se zamjere šefu, a ne parlamentu, jer ih je on i imenovao, a poslanici po principu "glavu dolje, ruku gore" izglasali.

Ako je za utjehu, svi parlamenti regiona liče jedan na drugoga. Trude se da budu bitni, a u suštini, tu su da ozakone ono što lideri političkih partija dogovore.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije