Nezavisni stav

Penzioneri rade, mladi na birou

Nedostatak stručnog kadra u oblastima rudarstva, medicine, građevinarstva i mnogim drugim oblastima u RS povukao je i mnoge penzionere da, umjesto da odigraju partiju šaha, ponovo zavrnu rukave i aktivno se uključe u sami proces rada.

Sudeći po podacima Fonda PIO, u RS je na neki način zaposleno 4.288 penzionera, te najviše rade u oblastima gdje se traže stručnjaci s odgovarajućom licencom.

Da je "život nekome majka, a nekome maćeha" pokazuje da je onima koji su tokom svog radnog vijeka obavljali "velike poslove" i imali dobre zarade danas ponovo pružena prilika da pored natprosječne penzije imaju i dodatnu zaradu, dok su ovi drugi prinuđeni obavljati dodatne fizičke poslove pored svoje penzije koja im nije dovoljna ni za osnovne životne potrepštine. Očigledno je da je dio ove populacije naučio da radi čitav život i to ih održava u životu, što je za svaku pohvalu, ali gdje su mladi ljudi, na birou je mnogo nezaposlenih, a kada je potreban radnik sa pravim kvalifikacijama - mi ga nemamo. Da li stvarno nemamo mladih stručnjaka i zbog čega, te jesmo li im pružili priliku da postanu stručnjaci?

Poslodavci zasigurno više priželjkuju mlađe stručnjake zbog brzine i ažurnosti nego stariju osobu koja je odslužila svoj radni vijek i za čije je iznemogle ruke došlo vrijeme odmora. Zašto nemamo kvalitetno obučenu i školovanu radnu snagu? Naše školstvo već duži niz godina proizvodi kadar koji nam ne treba, a ono što školujemo - ne školujemo dovoljno kvalitetno. Istina, vidljivi su pozitivni pomaci u ovom segmentu nadležnih i poslodavaca ka uspostavljanju dualnog obrazovanja.

U školama sada nema dovoljno stručne prakse, a nakon završetka školovanja većini mladih se ne pruža prilika da tu stručnost i steknu. Očigledno da starije generacije nisu dovoljno otvorene prema mladim ljudima, pa mladi svoje znanje usavršavaju izvan granica BiH.

Smatram da moramo pružiti priliku svakom mladom čovjeku da postane stručnjak u svojoj oblasti, a penzionerima prepustiti odmor. Nema kome prepustiti ovu zemlju nego mladima da postanu stručni i da u budućnosti s njom upravljaju na pravni način, osim ako je ne mislimo ostaviti nekom drugom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije