Nezavisni stav

Pilulama protiv problema

Zamislite da šefa pitate kada ćete dobiti neku davno zaostalu platu, koju zbog mizernog iznosa inače zovete "crkavica", a da vam on odbrusi da para nema i da, ako vam se ne sviđa, tražite drugi posao.

Možda i niste primorani da ovakve scene kujete u glavi, jer ih i sami svakog mjeseca doživljavate. Ili bolje reći - preživljavate.

Stoga malo koga može da iznenadi podatak koji su saopštili iz Saveza sindikata RS, a prema kojem se čak 30 odsto ispitanih radnika izjasnilo da pije antidepresive kako bi mogli da rade svoj posao.

Ljudi se gutanjem pilula rješavaju problema koji im se nameću, poput toga da im se kaže da će danas ostati duže raditi nekoliko sati, za šta neće biti plaćeni, ili da im je norma povećana za 20 odsto, jer je očigledno da mogu da je prebace.

Narod je to opisao rečenicom: "Ud'ri konja koji dobro vuče".

"Idi na drugo mjesto ako znaš da ima bolje, a ja ću naći na birou koliko hoćeš takvih kao što si ti", samo je jedna od rečenica od kojih se zaposlenima naježi svaki  milimetar kvadratni kože.

Ponašaju se brojni privrednici prema radnoj snazi kao prema robovima i kukaju kako im se posao gasi, kako je kriza, a istovremeno šire svoju imovinu i otvaraju nove pogone. Kome oči mažu i kako ih nije sramota, pita se "obični" radnik.

Zašto žmure na činjenicu da im upravo oni, koje "tanko" plaćaju, svakog mjeseca donose cifre za nekoliko nula veće nego što ih radnici dobijaju? To je čisti bezobrazluk.

Mnogi zaposleni su sa razlogom ogorčeni, a kako je onima čiji kartoni godinama sakupljaju prašinu na birou, možemo samo da zamislimo. U ovakvom ambijentu najbolje je apotekarima - posao im cvjeta, jer antistres tablete gutaju nemilice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije