Nezavisni stav

Pismo FB prijateljima

Dragi prijatelji, nadam se da ćete ubuduće triput mjeriti prije nego što "odrežete" i na svoj Facebook profil postavite status koji vas može koštati novca, ili, ne daj bože, slobode.

Jer, reklo bi se da su svi problemi u RS, kada je riječ o prekršajima i krivičnim djelima, riješeni i ostalo je još samo da se ukraj stane svakojakim statusima na društvenim mrežama, koji, pomislio bi čovjek, izazivaju nesagledive posljedice.

Tobože, iako ovaj posao radim gotovo sedam godina i isto toliko sam aktivan na društvenim mrežama, ne sjećam se mnogo slučajeva da je neko napravio kakav-takav belaj nakon što je to najavio, ili izazvao svojim statusom. Da li ih je uopšte bilo?

Ali, zlu ne trebalo, misle naši zakonodavci na nas blagovremeno, čak i prije nego što su to učinili nadležni u nekim evropskim državama, koje nam po svemu bježe decenijama.

Iz MUP-a RS podsjećaju da je putem društvenih mreža moguće prouzrokovati organizovano narušavanje javnog reda i mira, što je i tačno, ako, na primjer, govorimo o huškanja na tuču, napade i slično.

Policiji niko ne brani da radi svoj posao, tehnički su i kadrovski osposobljeni da spriječe svaki vid nedozvoljene aktivnosti, a bogami i plaćeni. Ali ostaje nejasno zašto nam je nedvosmisleno poručeno da nad sobom imamo nešto poput kamera "Velikog brata".

Dakle, tetke, ujne i strine, molim vas, pazite kakve ćete recepte dijeliti sa koleginicama sa Facebooka, jer ako zbog pogrešnih sastojaka nekoga zaboli stomak, ko zna hoće li vam policija zakucati na vrata.

Šalu na stranu, ali zaista mi nije jasno kome je trebalo zakonsko rješenje koje stavlja znak jednakosti između javnog mjesta i društvenih mreža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije