Nezavisni stav

Plata i(li) poštenje

Poslanici i delegati Parlamentarne skupštine BiH ubjedljivo su najplaćeniji i na vrhu liste što se tiče plata, ali su na dnu kad je u pitanju poštenje, povjerenje, dosljednost i sve ono što treba da bude oličenje predstavnika naroda.

Bezobrazluk, licemjerstvo, podvala i bacanje prašine u oči slika su današnjeg prosječnog poslanika parlamenta BiH koji mjesečno primi 20 prosječnih penzija ili sedam-osam prosječnih plata.

Za cijeli mandat pored plate i uz paušal, topli obrok, prevoz, naknadu za posjete porodici, itd. jedan poslanik inkasira u prosjeku 288.000 KM. Bezobrazno puno i iritirajuće za sve one koji zbog, između ostalog, nerada tih istih poslanika i dušebrižnika ne mogu sastaviti kraj s krajem.

Sjetite se prije nekoliko mjeseci kako su "trčali" da sebi smanje plate. Četiri inicijative iz četiri različite političke partije bile su upućene u proceduru, ali, kako stvari sada stoje, od toga neće biti ništa jer isti oni koji su predlagali smanjenje svojih plata ne žele da dođu na sjednicu komisije i usaglase dokumente koji bi to omogućili. Što je još gore, gotovo svi ti koji ne žele da dođu na sjednicu profesionalni su poslanici, što znači da su stalno zaposleni u parlamentu BiH i da im je to jedini posao koji imaju.

Lako je pred kamerama pričati, saosjećati sa građanima kako je teško i kako se javna potrošnja mora smanjiti, ali kad treba donijeti konkretne odluke svi bježe, skrivaju se iza Ustava, prebacuju lopticu jedni na druge, a sve s ciljem da im plate ostanu iste barem još koji mjesec.

Iz ugla poslanika i delegata Bosna i Hercegovina je država za poželjeti, "pos'o dobar, a para laka". O narodu odavno niko više i ne vodi računa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije