Nezavisni stav

Počinje škola

I pored ogromne štetu koju je školstvo u RS pretrpjelo u majskim poplavama, uspjelo je da zadrži glavu iznad vode, jer nastava za sve učenike osnovnih škola počinje 1. septembra.

U Ministarstvu prosvjete i kulture su sa velikim naporima uspjeli da koliko-toliko osposobe razorene školske objekte kako bi se svi đaci ponovo nakon raspusta vratili na nastavu.

U nekoliko škola đaci od prvog do petog razreda pripremnu nastavu će izvoditi u šatorima dok učionice u potpunosti ne budu osposobljene, ali je to samo privremeno rješenje, koje će đacima biti više atrakcija nego problem.

Ovim potezom iz resornog ministarstva stigla je jaka poruka da bez obzira na to kakva nas nesreća zadesila, školstvo ne može i ne smije da trpi.

Jasno je da nikome u prosvjeti narednih mjeseci neće biti lako. U školama i dalje ima vlage, kotlovnice su poplavljene i pitanje je da li će i kako će ih osposobiti do zime, fiskulturne sale su bez podova, pa profesori i đaci imaju jedan od najtežih zadataka u proteklih desetak godina, a to je nastaviti nastavni proces.

Treba nastaviti bitku, jer jednoga dana sve ovo će biti samo ružne uspomene koje se neće unositi u spomenare, a pamtiće se samo drugovi, profesori i šale.

Kažu da je obrazovanje jedan od osnovnih stubova društva, koji, ako padne, vuče sa sobom cijelu kuću, pa čuvanje tog stuba iznad vode svima nama treba da bude glavni cilj.

Zvona za sve đake ove godine u ponedjeljak zvone istoga dana u isto vrijeme, da jave početak časa za neke pod šatorom, za neke na spratovima, ali i da poruče da su nam glave i dalje iznad vode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije