Nezavisni stav

Podjela pomoći privredi u Doboju

Podjela šest miliona KM novčane pomoći Fonda solidarnosti RS otvorila je "Pandorinu kutiju" u Doboju.

 U njoj se, osim nerealne i "naduvane" procjene štete, mogu pronaći i rođačko-kumovski kriterijumi za podjelu pomoći. Gradom kruži priča da su osim ovih važili i "revolveraški" kriterijumi određivanja cifre koju će pojedini privrednik dobiti. Konkretno, to znači da su nezadovoljni privrednici bijesni dolazili u prostorije Udruženja privrednika "15. maj" i sami sebi upisivali cifre novčane pomoći koje će im biti dodijeljene. Zbog toga se prvobitni spisak znatno razlikuje od onog zvaničnog i ostao je daleko od očiju javnosti i medija. S druge strane, pojedini privrednici su išli drugim putem, naoružali su se valjanom dokumentacijom i zaputili se u esnafsko udruženje. To im, međutim, nije puno pomoglo jer se djelioci novca nisu rukovodili time, nego famoznom solidarnošću, zbog koje je na kraju više nezadovoljnih nego zadovoljnih.

Ali ovo je tek početak urnebesa jer izgleda da privrednici koji su dobili sredstva Fonda solidarnosti RS ne mogu računati na kreditna sredstva Gradske uprave od tri miliona KM. Iako u Udruženju privrednika tvrde da se to pogrešno tumači, demantuje ih izjava koju privrednici moraju potpisati, a u kojoj moraju pod punom materijalnom, krivičnom i moralnom odgovornošću priznati da isti nisu dobili, jer u suprotnom ne mogu računati na novu tranšu pomoći.

Zbog toga će teško biti ispraviti greške napravljene u prvom krugu podjele jer je šest miliona KM dijelila grupa (ne)stručnih  ljudi koja je izazvala bijes kod određenog broja privrednika, koji u svemu vide politiku, bez koje se očito ne može podijeliti ni besplatan hljeb, a kako onda pravično podijeliti toliki novac. Sve u svemu, saga o privrednicima se nastavlja jer slijedi sjednica Skupštine grada na kojoj će se morati donijeti odluka o tromilionskom kreditnom zaduženju. Biće zanimljivo vidjeti ko će određivati kriterijume za podjelu te pomoći, i da li će se među djeliocima naći i privrednici koji su se već kompromitovali i svojim preduzećima dodijelili značajne sume od onih famoznih šest miliona KM.

  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije