Nezavisni stav

Političari, kapa vam do poda

Smjeli bismo se opkladiti u život, sada, ovoga trena, da nigdje u Evropi i razvijenom svijetu, u bilo kojoj parlamentarnoj demokratiji, ne postoje grupe političkih ličnosti koje vole toliko da pričaju, a da tako mizerno rade, kako je to slučaj s ovim našim što su državu već uspjeli okrenuti naglavačke.

 

Samo u posljednjih nekoliko godina, odgledali smo i odslušali mnoštvo neproduktivnih političkih sastanaka i posjetili desetine lokacija za pregovore.

Političare smo pratili u korak, praveći od njih svojevrsne medijske zvijezde. Čak smo, u nekim slučajevima, sebi dopuštali nedopustivo; da na presicu ili tek jednu izjavu čekamo i tri-četiri sata duže od najavljenog termina!

Neki od nas iz straha za vlastiti posao, a neki iz solidarnosti prema ostalim kolegama, no uvijek smo se u redakcije vraćali "podvijenog repa".

Političari su dobijali svoj nezasluženi udarni prostor, a mi iz svega još nikada ništa nismo naučili.

I danas, ovoga trena, neka grupa novinara, negdje u nekom kutku BiH, "keti" i strpljivo čeka na izjavu funkcionera. Nekada su to izjave s visokog političkog nivoa, no dosta često i neartikulirani polupismeni pokušaji sastavljanja suvisle prostoproširene rečenice. No, to je već naš usud.

Tokom jučerašnjeg dana, jedan u nizu tih takvih, "odsudnih" sastanaka, trebalo je  da održe Bakir Izetbegović i Željko Komšić, lideri SDA i DF-a, nakon što je svoje, privremeno, s njima odsastančio Dragan Čović, prvi hadezeovac u BiH. Ljudi evo već pola godine pokušavaju da nam naprave Federaciju boljom, jer, kažu, ovako više ne ide!

Vele nam, onako političarski, pomalo i dokono da, "ako od ovoga konačno ne bude ništa, onda će od drugoga biti nešto, jer ako neće moći prvo, onda će moći ono drugo, sigurno, sto posto!"

I svaka im čast, kapa do poda! Zamislite samo: koliki morate biti majstor svog zanata da već deceniju i kusur svojim nacionalno-građanskim stadima uspijevate prosipati uvijek istu šuplju u uvijek isto prazno?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije